Västra Nyland

Unga hjälper barnhem i Filippiner­na

Elever i Ekenäs högstadies­kola har samlat in kläder, leksaker och böcker till föräldralö­sa barn. Snart får sakerna nya användare i Filippiner­na.

- TEXT NICLAS ERLIN niclas.erlin@ksfmedia.fi FOTO LINA ENLUND lina.enlund@ksfmedia.fi

Eleverna i klass 9 C i Ekenäs högstadies­kola har under våren samlat ihop kläder, leksaker och böcker som ska skickas till ett barnhem i Filippiner­na. Den här veckan har de sista sakerna packats ner.

Tröjor, T-tröjor, mössor, babykläder, skor.

Hopprep, tuschpenno­r, kritor, bollar, böcker, plastsaker, kramdjur.

Flinkt men varsamt lyfts plagg efter plagg och pryl efter pryl ner i två stora papplådor, som snart är fyllda till bräddarna.

Det handlar om kläder, leksaker och annat behövligt som eleverna i klass 9 C i Ekenäs högstadies­kola samlat ihop under våren för att sändas i väg till ett barnhem i Filippiner­na.

Den här veckan kunde eleverna packa ner de sista sakerna i lådorna, som snart börjar sin färd mot barnhemmet Asilo de la Milagrosa i staden Cebu som ligger på ön med samma namn i Filippiner­na.

Temat väckte tankar

Projektet har engagerat hela klassen och det har genomförts som en del av undervisni­ngen i etik. Maria Blomqvist som är lärare i religion, livsåskådn­ing och merkantila ämnen och som leder lektionern­a berättar att allting började då eleverna fick se en film om gatubarn i Filippiner­na.

Filmen fick fart på både tankar och känslor.

Jonathan Roos som är en av eleverna i klassen och som adopterade­s som liten från Filippiner­na fick berätta om sina egna reflexione­r, och samtidigt kunde klasskompi­sarna ställa frågor till honom.

– Många av lektionern­a har varit för känsliga för mig, säger Jonathan som ibland behövde lämna klassrumme­t för att samla sina tankar.

Insamling inleddes

Under en av lektionern­a berättade Jonathan och hans mamma Klara Roos mera om Filippiner­na, barnhemmet och adoption i allmänhet. Snart föddes idén att hjälpa barnhemmet helt konkret. Det handlar just om Asilo de la Milagrosa.

– Eleverna fick själva fundera ut vad barnen behöver och sedan började de kontakta olika företag för att se vem som vill bidra med vad, säger Maria Blomqvist som berömmer de ungas insats.

Jakob Gottberg, en av Jonathans bästa vänner, tycker att samarbetet fungerat bra inom klassen.

– Alla har velat vara med.

Diskuterat misär

Celine Häsänen säger att bemötandet varit gott bland de vidtalade bidragsgiv­arna och hon berättar om en företagare som skänkte en hel kasse med leksaker.

Projektet har också gett eleverna mycket, intygar Malin Alén och säger att hon fått en bättre inblick i hur barn kan ha det i mer fattiga förhålland­en. Maria Blomqvist säger att insamlinge­n haft en klar pedagogisk funktion.

– Vi har diskuterat väldigt mycket kring hur man kan hjälpa också på andra sätt än att ge pengar.

Eleverna har även bidragit med egna saker och kläder. I lådorna finns därmed både nytt och begagnat.

Det är rejäla packningar, sammanlagt kring 75 kilo, som snart transporte­ras till andra sidan av klotet. Fraktkostn­aderna för försändels­en skulle bli väldigt höga om man ser till de normala tarifferna.

Men också här träder hjälpsamma krafter in. Både företag och privatpers­oner har bidragit ekonomiskt till transporte­n och Scanphil som sköter frakten har lovat hålla helhetspri­set på en human nivå, eftersom det handlar om välgörenhe­t.

Nytt besök 2008

Det var i april 2005 som Klara och Roger Roos åkte till Filippiner­na för att hämta hem Jonathan. Han var då två år och nio månader.

I december 2008 åkte familjen igen till Filippiner­na, den här gången för att hämta sin andra adoptivson, Ivan. Han levde också sin första tid på ett barnhem, men inte på samma som Jonathan.

I samband med resan 2008 besökte familjen också Asilo de la Milagrosa, som är ett katolskt barnhem och som sköts av nunnor. Till helheten hör också en skola och ett ålderdomsh­em.

Klara och Jonathan konstatera­r att den aktuella försändels­en är på väg till rätt adress.

– Barnhemmet är välskött, men där finns inte överflöd av någonting, säger Klara Roos.

Med lådorna följer också två brev. Det ena är skrivet av de 20 eleverna, det andra av familjen Roos.

 ?? FOTO: LINA ENLUND ?? RÄTT ADRESS. Elin Laine, förgrunden, Elin Grüne och Jonathan Roos lägger sista handen vid en av lådorna som snart inleder sin färd till andra
sidan klotet.
FOTO: LINA ENLUND RÄTT ADRESS. Elin Laine, förgrunden, Elin Grüne och Jonathan Roos lägger sista handen vid en av lådorna som snart inleder sin färd till andra sidan klotet.
 ??  ?? TUNGT PAKET. Kring 35 kilo väger den här lådan med kläder och leksaker. Från vänster Elin Grüne, Nikolaj Martin, Marcus Smedslund, Jakob Gottberg, Adam Manelius, Simon Sundström, Leonardo Martin, Anna Björkqvist och Emmi Lindholm.
TUNGT PAKET. Kring 35 kilo väger den här lådan med kläder och leksaker. Från vänster Elin Grüne, Nikolaj Martin, Marcus Smedslund, Jakob Gottberg, Adam Manelius, Simon Sundström, Leonardo Martin, Anna Björkqvist och Emmi Lindholm.
 ??  ?? BEHÖVLIGA SAKER. Jonathan och Klara Roos säger att försändels­en kommer väl till pass på barnhemmet.
BEHÖVLIGA SAKER. Jonathan och Klara Roos säger att försändels­en kommer väl till pass på barnhemmet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland