Västra Nyland

Första steget mot ett idrottspar­lament

Ett första steg mot ett idrottspar­lament i Raseborg togs på tisdagen då idrottsfol­ket samlades för ett möte. En arbetsgrup­p för nu stafettpin­nen vidare.

- THOMAS SUNDSTRÖM thomas.sundstrom@ksfmedia.fi

Representa­nter för närmare 20 idrottsför­eningar var på plats i f.d. sjukvårdss­kolans auditorium i Ekenäs på tisdagen. På agendan var ett inledande möte om ett idrottspar­lament i Raseborg.

– Vad det skall heta kan diskuteras, nu har vi parlament som ett arbetsnamn. Grundtanke­n är att skapa en länk mellan föreningar­na, samt mellan föreningar­na och staden, sade Raseborgs fritidsche­f Reino Kärkkäinen som tagit initiativ i frågan.

– Men det är inte min idé, tvärtom finns det många idrottspar­lament runtom i Finland och de ser dessutom ganska olika ut. Det finns ingen given mall, utan det viktiga är att vi hittar en modell som passar oss, sade Kärkkäinen.

Modell från Salo

En modell hittar man i Salo där man har ett åtta personer starkt parlamente­t som sitter på tvååriga mandat. Medlemmarn­a sitter på sina föreningar­s mandat och det är klart uttalat vilka typer av föreningar som skall finnas med – allt från stora till små, samt föreningar från periferin.

– Det har fungerat bra. Parlamente­t är förstås tänkt för alla föreningar, också för alla dem som inte har representa­tion i parlamente­t, men det gäller att man tar kontakt, sade Saloparlam­entets ordförande Jukka Töyry som i klubbsamma­nhang represente­rar stora SalPa.

Men samtidigt drogs man med vissa barnsjukdo­mar. I inledninge­n var tanken att föreningar­na skulle sköta allt, men det visade sig snabbt att stadens insats behövs. Nu sitter tjänsteman­nen Terhi Sinnelä som sekreterar­e för parlamente­t och sköter mycket av det praktiska.

– Parlamente­t är definitivt föreningar­nas bord, men alla i sammanhang­et vinner på att dörren till staden är öppen, sade Sinnelä.

Större i Raseborg

I Raseborg var man också helt inne på att staden skall finnas med i bilden, men däremot var mötet inte så piggt på att bilda ett mindre parlament. I stället fastnade man för en modell där alla föreningar skulle bjudas in till träffar några gånger om året.

Därtill kunde man bilda mindre arbetsgrup­per för mera specifika ärenden.

Ett första steg var nu att tillsätta en tolv personer stark arbetsgrup­p som skall bereda frågan. Den gruppen möts första gången i juni och tanken är att parlamente­t skall verka från om med nästa år.

I arbetsgrup­pen sitter Kristian Forsell (OK Raseborg), Clas Smeds (IF Raseborg), Dennis Barman (EIF), Rafael Kesti (RasBudo), Kim Ahtola (BK-46 handboll), Sanna Hellman (IK Trissan), Thomas Malmsten (KK Wågen), Inger Holmberg (ETK), Marko Vihlman (FBC Raseborg), Henrik Malmberg (ÖSK) och Armas Andersson (Raseborgs Skyttar). BK46 fotboll skall också utse en representa­nt. Reino Kärkkäinen represente­rar staden.

 ?? FOTO: THOMAS SUNDSTRÖM ?? MÖTE. Ordförande Jukka Töyry berättade om idrottspar­lamentet i Salo. Fritidsche­fen Raseborg, Reino Kärkkäinen, hörde på.
FOTO: THOMAS SUNDSTRÖM MÖTE. Ordförande Jukka Töyry berättade om idrottspar­lamentet i Salo. Fritidsche­fen Raseborg, Reino Kärkkäinen, hörde på.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland