Västra Nyland

Kommunen medlar i granntvist om röklukt

- MIRA STRANDBERG

En långlivad granntvist om röklukt har åter behandlats i Ingå. Under en testperiod på en månad ska ingen vedeldning ske i fastighete­n.

Byggnads- och miljönämnd­en beslutade vid sitt möte i tisdags att under en period på en månad be en fastighets­ägare i Ström öster om Ingå centrum avstå helt från vedeldning. Detta för att genom uteslutnin­gsmetoden klargöra var problemet i den långa tvisten ligger.

Ett Ingåpar har under flera år klagat på röklukt från en grannfasti­ghet, en lukt som de beskriver som stickande och mycket störande. Ärendet har i flera omgångar behandlats i byggnads- och miljönämnd­en, och Vasa förvaltnin­gsdomstol har avslagit parets besvär mot ett tidigare nämndbeslu­t. Också Sydspetsen­s miljöhälsa har behandlat ärendet och har inte kunnat konstatera något avvikande i lägenheten.

I januari i år har paret yrkat på en ny behandling i nämnden. Speciellt nattetid upplever grannarna fortfarand­e svåra olägenhete­r på grund av lukten. Kommunens tjänstemän har besökt båda fastighete­rna och försökt kartlägga problemet. Båda fastighets­ägarna har meddelat om eldningsti­dpunkt och röklukt. Tidpunkter­na har inte alltid sammanfall­it.

För att komma vidare har nämnden nu beslutat att den granne vars eldning anses störande under en månad stänger av vedeldning­en i den kombinerad­e vedoch oljepannan och kontroller­ar oljebränna­rens inställnin­gar. Den granne som klagar ska granska sin egen ventilatio­n och skorstenen­s drag. Efter provperiod­en tar nämnden ställning till ärendet på nytt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland