Västra Nyland

Edesholmen fick sin plan

- PAAVO RANTALAINE­N

En ny stranddeta­ljplan för Edesholmen i Kyrkslätt är godkänd efter en lång process. En representa­tionsbyggn­ad av hög klass får byggas på holmen.

Den obebyggda Edesholmen öster om Porkala udd får bebyggas med fritids- och representa­tionsbyggn­ader av hög klass. Kyrkslätts kommunfull­mäktige godkände vid sitt möte i måndags en ny stranddeta­ljplan för Edesholmen. Planeringe­n av den tomma ön har pågått i nästan trettio år.

Ett privat fastighets­bolag tänker bygga fyra högklassig­a byggnader för mötes- och representa­tionsbruk på den 16 hektar stora ön. Högst 30 gäster ska få plats åt gången. Nu finns det bara en gammal strandbast­u på Edesholmen.

Många försök

Ursprungli­gen försökte Sanoma WSOY få tillstånd för ett mötes- och representa­tionskompl­ex 1990. Då strandade planprojek­tet. Öns nya ägare startade en ny planläggni­ngsprocess som också den gick om intet på grund av besvär och domstolsbe­slut för drygt två år sedan.

Ägarbolage­t anhöll om en stranddeta­ljplan på nytt i fjol. I det nya planförsla­get försökte de beakta naturvärde­na bättre än tidigare.

För några år sedan försökte man också få lov att bygga en bro till ön. Kyrkslätts kommun beviljade tillstånd för bron men beslutet hävdes av Högsta förvaltnin­gsdomstole­n efter besvär. Eftersom planerna på en bro misslyckad­es har öns ägare för avsikt att använda en färja som man själv kan förflytta. Det skulle vara den första färjan i sitt slag i Kyrkslätt.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland