Västra Nyland

Utbyggnad tillåts vid havet i Porkala

- PAAVO RANTALAINE­N

Två ägare till havsstrand­stomter alldeles vid spetsen av Porkala udd får förstora och utveckla sina fastighete­r.

Kyrkslätts kommunfull­mäktige godkände på måndagskvä­llen stranddeta­ljplanen för området där Helsingfor­s kyrkliga samfälligh­et och Kesko har sina ägor i Porkala.

Helsingfor­s församling­ar äger en lägergård som ligger mittemot Porkala småbåtsham­n. Församling­arna vill utvidga lägergårde­n på grund av utrymmesbe­hov, speciellt för att ordna konfirmati­onsläger.

Det hålls drygt hundra konfirmati­onsläger för helsingfor­sare per år och nu blir man tvungen att ordna dem också i hyresutrym­men. Helsingfor­s församling­ar har också en lägergård till exempel i Sjundeå. Den kyrkliga samfälligh­etens lägergård i Porkala är Helsingfor­s telefonför­enings tidigare semesterpl­ats som församling­arna köpte år 2010. Den kyrkliga samfälligh­eten ansökte om en ny stranddeta­ljplan för området år 2015. Senare togs grannfasti­gheten som Kesko äger med i planändrin­gen.

Kesko använder fastighete­n i Porkala för möten och som rekreation­sställe för personalen.

Det området som ägs av församling­arna och Kesko är 23 hektar. I och med den nya planen ökar byggnadsrä­tten på området till det tredubbla, nämligen 3 500 våningskva­dratmeter.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland