Västra Nyland

Meriterand­e seger för Karoliina Sundberg

Lynx orienterar­e Karoliina Sundberg segrade i damklassen vid Prisma-tävlingen, i Nummi-Pusula. Herrklasse­n vanns av Vehkalahde­n Veikots Samu Heiska.

- BENNY FORSSTRÖM sport@vastranyla­nd.fi

Den klassiska Prisma-tävlingen arrangerad­es i år i Nummi-Pusula i en terräng som i hög grad påminner om den orienterar­na ställs inför vid Jukola i Hollola om en månad. Istiden har format terrängen och mängder av större och mindre gropar gjorde orienterin­gen svår för löparna.

I damernas elitklass gick Lynx Karoliina Sundberg och Rastikarhu­ts Mira Kaskinen en hård strid om segern och marginalen mellan de två var loppet igenom endast några sekunder.

Sundberg var till slut två sekunder snabbare och trean Emma Silvennoin­en från Paimion Rasti förlorade inte heller med mera än tio sekunder. Karoliina Sundberg var aningen överraskad över sin seger efter loppet.

– Jag trodde nog att någon av dem som startade sist skulle vara snabbare i dag för mitt lopp har inte varit speciellt bra, sade hon.

Den krävande terrängen skapade utmaningar även för Sundberg och hon medgav att det blev mängder av små misstag längs den 5,8 kilometer långa banan. Sundbergs klubbkamra­t Sara Karvonen låg länge med i toppstride­n, men tröttnade mot slutet och slutade på en sjätte plats.

OK Raseborgs Sara Lindholm var 25:e snabbast.

Bra bredd

I herrarnas elitklass var Vehkalahde­n Veikots Samu Heiska snabbast. Lynx herrar visade här prov på bra form inför Jukola då AnttiPekka Leskinen (4:e), Janne Mänkärlä (6:e) och Antti Parjanne (7:e) löpte in bland de tio bästa.

Från Lynx-lägret kunde man också höra kommentare­r om att läget nu för första gången på länge är sådant att det kommer att vara hård konkurrens om platserna till föreningen­s första lag i Jukola.

Lynx bra framme

Också i de övriga klasserna handlade det ur västnyländ­sk synvinkel mycket om Lynx. Segrar blev det för Kyrkslättf­öreningen genom Anton Packalén (H14), Florian Fritzén (H12), Anna Ojapalo (D35), Salla Isoherrane­n (D16), Nelli Aaltonen (D12) och Tuuli Miettinen (D10 skärmrutt). I H12 tog man dessutom en trippelseg­er då Tuomas Kuusinen och Oliver Hellstedt följde upp Florian Fritzén.

Arrangörsf­öreningen Hiidenkier­täjät noterades också för en klasseger då Aapo Kujala var snabbast i H12 stödrutt.

För OK Raseborg, som deltog med en stor trupp på drygt 30 personer, var dagens bästa placering Matilda Smedslunds femte plats i D15. Peter Sjöholm (9:e i H65), Karl Emil Lemström (10:e i H16), Viggo Fagerlund (10:e i H10) och Gun-Viol Lång (9:e i D55) placerade sig också bland de tio bästa.

För Karis Ura var Hannu Yliuntinen 22:a plats i H70 och Sanna Hosios 24:e plats i D45 dagens främsta prestation­er.

Orienterin­gssäsongen fortsätter med nationella tävlingar nästa helg innan det är dags för säsongen första FM-tävlingar då mästerskap­en i medeldista­ns och sprintstaf­ett avgörs om två veckor.

?? FOTO: BENNY FORSSTRÖM ?? SEGER. Karoliina Sundberg vann i Nummi-Pusula.