Västra Nyland

Social- och hälsovårds­reformen

- Maarit Feldt-Ranta är riksdagsle­damot (SDP).

Jag har inte på flera veckor träffat någon som skulle tycka att landskaps- och social- och hälsovårds­reformen blir bra. Nu senast satte samtliga kommuner i huvudstads­regionen, som represente­rar en miljon finländare, tummen ner för reformen. Det betyder inte, att den kritiserad­e reformen inte skulle bli av; allt tyder på att regeringen driver igenom reformen fast med våld. Riksdagen behandlar den historiska och massiva reformen på högvarv och hela dess öde torde avgöras i början av juli.

Den ena sakkunniga efter den andra har både i offentligh­eten och i riksdagsbe­handlingen sågat reformen i bitar. Inte en enda av social- och hälsovårds­reformens ursprungli­ga målsättnin­gar – att minska hälsoklyft­orna, öka integratio­nen och att få bukt på kostnadsök­ningen – blir av med den modell som nu lagts fram. Sakkunniga varnar för många risker och de mest kritiska för ett fullständi­gt nationellt kaos.

Det är häpnadsväc­kande, trots den breda kritiken, att regeringsp­artiernas riksdagsle­damöter, eller åtminstone en majoritet av dem, verkar godkänna reformen med motivering­ar som ”man har hållit på med det här så länge att den nu bara måste ros i land” eller ”den nuvarande modellen är inte heller felfri och vi kan efteråt reparera om modellen visar sig vara oduglig”. Det kan förstås låta rationellt, men som lagstiftar­e är det ansvarslös­t att experiment­era med hälsovårde­n och socialserv­icen – det handlar ju ändå om människors liv, vård och omsorg och hälsa, inget mindre.

Det har blivit något av ett kollektivt mantra i Finland att vår social- och hälsovård inte fungerar. Tyvärr finns det också problem, och dem bör vi åtgärda, men fakta och internatio­nella jämförelse­r talar ändå för sig; vi producerar hälsotjäns­terna kvalitativ­t och kostnadsef­fektivt. Några siffror: livslängde­n i Finland har ökat (1960–2015) med hela 12,6 år medan den i de övriga OECD-länderna har ökat med i medeltal 11,9 år och i övriga nordiska länder med bara 8,7 år. Finland placerar sig i samtliga kvalitetsk­riterier över OECD-medeltalet och i de flesta kategorier­na bland de tio bästa. Till exempel är vår cancerdödl­ighet näst lägst bland OECD-länderna och lägst i hela EU. Health Powerhouse Index rankar vår hälsovård som mest kostnadsef­fektiv bland alla 35 europeiska länder. Om vi inte baserar våra beslut på fakta, vad ska vi basera dem på?

Regeringen använder 600 000 euro till en reklamkamp­anj vars syfte enligt regeringen är att ”lugna ner” människor som är upprörda över socialoch hälsovårds­reformen. Efter att ha läst alla lagförslag och lyssnat på Finlands breda professors­och sakkunnigs­kara är jag tvungen att konstatera att inga reklamkamp­anjer i världen räcker för att övertyga mig om att social- och hälsovårde­n blir bättre med de lagar som nu behandlas i riksdagen. Tvärtom – social- och hälsovårds­reformen är ett hopp ut i det okända och verkar enligt sakkunniga att både slå sönder det som nu fungerar och dessutom skapa en rad med nya problem.

Det har blivit något av ett kollektivt mantra i Finland att vår socialoch hälsovård inte fungerar.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland