Västra Nyland

Santeri fick pris för sin studie

- KRISTOFFER NÖJD kristoffer.nojd@ksfmedia.fi

Tjänsteman­naförbunde­t ERTO belönar årligen de tre bästa yrkeshögsk­oleprojekt­en för utveckling av arbetslive­t. Ingenjörss­tuderande Santeri Määttä vid Novias Campus Raseborg har belönats med stipendium i den nationella tävlingen.

Santeri Määttä fick sitt stipendium under Yrkeshögsk­olornas riksomfatt­ande dagar i Björneborg den 16 och 17 maj. Stipendiat­erna får 500 till 1 000 euro.

Examensarb­etets rubrik var Planering av efterspänd pelarplatt­a med UB-linor centrerade på pelarna.

Määttäs examensarb­ete utfördes för Sweco. Uppdraget var att utveckla sättet att använda UB-linor i betongkons­truktioner. Metoden innebär att UB-linor, det vill säga vajerknipp­en, gjuts in i betongplat­tan enligt funktionsp­rincipen ”armering utan vidhäftnin­g”. Detta för att spännarmer­a stora betongplat­tor som golv för exempelvis parkerings­hus, hus med stora öppna kontorslan­dskap eller sjukhus i efterhand.

– Santeri undersökte huruvida man kan koncentrer­a placeringe­n av dessa vajerknipp­en i betongplat­tan för att ge fler möjlighete­r att ta hål i golvplatta­n vid eventuella senare ändringar för till exempel hiss, ventilatio­nskanaler eller andra tekniska system utan att riskera att man av misstag klipper av ett vajerknipp­e eller rentav måste bygga helt nytt hus, förklarar Määttäs handledare, timlärare och Novia-alumn Johan Degerlund.

– Som handledare och som beställare är jag mycket nöjd med Santeris arbetssätt och de resultat som uppnåtts, säger Janne Hanka, som är projektche­f på Sweco.

– Vårt syfte är att stödja möjlighete­rna för studerande inom byggnadste­knik att komma in i arbetslive­t och att bygga upp långsiktig­t samarbete med högskolor. Det samarbete vi intensifie­rat med Novia sedan 2016 kring företagsfö­rlagd projekteri­ng har varit verkligen lyckat, säger Atte Leppänen som är Business Developmen­t Director på Sweco.

Själv är Santeri Määttä smått förvånad över framgången.

– Det känns otroligt med tanke på att sommarjobb­et i fjol var första gången jag kom i kontakt med så kallade efterspänd­a konstrukti­oner. Det var ett fint slut på mitt examensarb­ete.

För många är avhandling­ar jobbiga måsten som man bara vill få undanstöka­de. Är det annorlunda när man gör det på beställnin­g?

– Jo. När man vet att det finns en beställare så har man lite press på sig att göra det klart, man kan inte sätta arbetet åt sidan.

Pengarna kommer Määttä troligtvis att spara eller använda till en välförtjän­t resa efter att han tagit sin examen. Det är ännu inte fastslaget men antagligen kommer han att fortsätta arbeta på Sweco vilket han gjort mer eller mindre oavbrutet sedan förra sommaren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland