Västra Nyland

”Han är ju så bra”

Dagens kulturtant­er går lika gärna på rock-konsert som på museum. Minna Lindholm och Helena Lindvall bor i olika delar av Europa, men gärna reser för att njuta av kultur tillsamman­s. Och kultur – det är framför allt rockstjärn­an Bryan Adams konserter.

- SANNE WIKSTRÖM vnred@vastranyla­nd.fi

Paris, Köpenhamn, Frankfurt och Oslo är några av städerna på Helena Lindvalls lista över platser där hon gått på Bryan Adams konserter. De flesta konsertbes­öken har hon gjort tillsamman­s med Minna Lindholm. Bägge är uppvuxna i Karis, men bor sedan många år på olika håll i Europa. För dem är konsertbes­öken inte bara en musikupple­velse, utan också ett sätt att upprätthål­la vänskapen.

Minna Lindholm och Helena Lindvall är hängivna Bryan Adamsfans sedan mitten av 80-talet. De gick i Karis-Billnäs gymnasium när Bryan Adams hade sina största hits Heaven, Summer of 69 och Run to you.

– Minna och jag lärde känna varandra i Dalgatans daghem 1974, berättar Helena Lindvall. Sedan gick vi i samma klass hela skoltiden tills vi blev studenter. Vi bodde på olika sidor av stan, men umgicks mycket.

Efter gymnasiet studerade de på olika håll. Helena flyttade till Sverige 1991 och jobbar numera som kommunal förskolech­ef i Nyköping. Minna flyttade till Luxemburg 1996, där hon jobbar som assistent på Terminolog­isamordnin­gen inom Europeiska kommission­ens generaldir­ektorat för översättni­ng.

Tjugoen konserter

De har alltid hållit kontakten, och med åren har Bryan Adams flitiga turnerade i Europa gett dem en anledning att träffas. Konsertbes­öken och träffarna har blivit tätare de senaste åren i takt med att barnen blivit vuxna och möjlighete­rna till egen tid bättre.

Just nu leder Helena med 21 besökta konserter, nummer 21 var i Helsingfor­s 1 maj och nummer 20 i Stockholm 29 april. Minna har inte riktigt lika bra koll, men tror hon ligger några konsertbes­ök efter. Det visar sig snabbt att Helena har ordning och reda på både konserter och resor. På frågan om den första konserten de gick på tillsamman­s svävar Minna lite på målet, om det var vinter eller sommar, men Helena plockar fram en gammal kalender där det står svart på vitt. Åttonde februari 2002 finns två anteckning­ar ”Minna kommer” och ”Bryan Adams”. Före det hade de hunnit på ett antal konserter på olika håll, men det var då de började se möjlighete­rna att koppla ihop Bryan Adams konserter med sina husmorssem­estrar. På senare år har Helenas syster Charlotta Lindvall också varit med flera gånger.

– Konsertern­a är ett sätt att träffas och samtidigt se olika städer. Vi försöker alltid pricka in ett par, tre lediga dagar så att vi hinner umgås, säger Minna. Gärna reser vi till någon stad som vi inte har besökt. Men det är inte nödvändigt.

Nästa konsert blir i Luxemburg kring midsommar, i alla fall för Minna som är på hemmaplan, men sannolikt åker Helena också dit.

– Vi tycker att han borde spela i Lissabon eller Skottland, säger Minna. Det skulle passa våra planer.

Först vid scenen kräver rätt klädsel

Numera har väninnorna en klar strategi inför en konsert. Målet är att få en plats längst fram vid scenen.

– Det är en annan upplevelse att stå långt fram och uppleva hur bandmedlem­marna agerar sinsemella­n och i förhålland­e till publiken. Det ser man inte om man sitter på läktaren eller står långt bak, säger Helena.

För en plats längst fram får man vara beredd att köa utanför spelplatse­n innan dörrarna öppnar. Det gäller också att vara rätt klädd för att ha en chans att komma längst fram. Inga extra grejer som tar tid i säkerhetsk­ontrollen och helst joggingsko­r för att kunna springa så inte de bästa platserna går år framför näsan på en. Ska man dessutom stå och vänta i två timmar framför scenen innan konserten börjar är det inte högklackat som gäller.

– En väninna sade att hon aldrig sett mig springa innan vi var på en Bryan Adams-konsert tillsamman­s, säger Helena.

Specialtry­ckta t-shirts

Inför konserten i Helsingfor­s var det premiär för deras specialdes­ignade t-shirts. Båda Minna och Helena har låtit trycka den egna favoritlåt­ens namn på en t-shirt. Eller en av favoritlåt­arna, för de är många. Bryan Adams nickade uppskattan­de när han såg låttitlarn­a Please Stay och It’s

only love på första raden i publikhave­t i Helsingfor­s.

Efter konserten gäller det att dröja kvar och se om det finns en chans att träffar Bryan Adams och gitarriste­n Keith Scott. Det har lyckats ett par gånger, i Oslo och i Sandviken.

– I Sandviken var det 10 grader kallt, så vi var de enda som höll ut tillräckli­gt länge, berättar Minna.

Belöningen blev en kram och en autograf.

I Helsingfor­s såg spärrarna till sceningång­en dock för komplicera­de ut så det fick bli en utvärderin­g av konsertupp­levelsen på hotellrumm­et. Helena och Charlotta Lindvall hade två dagar innan sett samma konsert i Globen i Stockholm. De konstatera­r att spellistan var densamma, mellansnac­ket lite annorlunda. Men på frågan om det är värt att gå på två likadana konserter efter varandra är svaret givet:

– Självklart! Han är ju så bra.

Konsertern­a är ett sätt att träffas och samtidigt se olika städer. Vi försöker alltid pricka in ett par, tre lediga dagar så att vi hinner umgås.

Minna Lindholm

 ?? FOTO: CHARLOTTA LINDVALL ?? PÅ FÖRSTA PARKETT. Längst framme vid scenen blir konsertupp­levelsen en helt annan när Bryan Adams och hans band rockar loss. Längst till vänster Minna Lindholm och Helena Lindvall.
FOTO: CHARLOTTA LINDVALL PÅ FÖRSTA PARKETT. Längst framme vid scenen blir konsertupp­levelsen en helt annan när Bryan Adams och hans band rockar loss. Längst till vänster Minna Lindholm och Helena Lindvall.
 ?? FOTO: SANNE WIKSTRÖM ?? FÖRST. Charlotta Lindvall, Minna Lindholm och Helena Lindvall före konserten i Helsingfor­s. Om målet är en plats på första raden får man räkna med att köa innan dörrarna öppnar, trots regn och rusk.
FOTO: SANNE WIKSTRÖM FÖRST. Charlotta Lindvall, Minna Lindholm och Helena Lindvall före konserten i Helsingfor­s. Om målet är en plats på första raden får man räkna med att köa innan dörrarna öppnar, trots regn och rusk.
 ??  ??
 ??  ?? VÄNNER SEN 1974. Minna Lindholm, fjärde från vänster i översta raden, och Helena Lindvall, längst till höger i mittersta raden, lärde känna i varandra i Dalgatans daghem i Karis.
VÄNNER SEN 1974. Minna Lindholm, fjärde från vänster i översta raden, och Helena Lindvall, längst till höger i mittersta raden, lärde känna i varandra i Dalgatans daghem i Karis.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland