Västra Nyland

Karl-Johan Lindqvist

- BO ROMS

Född: Död:

30 oktober 1933.

9 maj 2018.

Ekenäs IF:s hedersmedl­em och den dubbla finländska mästaren i boxning Karl-Johan ”Kalle” Lindqvist har avlidit i en ålder av 84 år.

Han föddes 30 oktober 1933 i Ekenäs och är bror till de namnkunnig­a fotbollssp­elarna Åke ”Kraxe” Lindqvist, Helmer ”Chappe” Lindqvist och Bror-Erik ”Brutte” Lindqvist. Kalle spelade också fotboll, men det var som en av Ekenäs IF:s boxningsse­ktions bästa boxare han skulle göra sig ett namn inom finländsk idrott.

Vid ett tillfälle berättade Kalle om hur boxningen av en slump kom in i hans liv en kall och ruskig höstkväll, då han tillsamman­s med några vänner gått in i Bio Karelias aula för att värma sig. Där fick de dock inte vistas, så de sökte sig i stället till den gamla folkskolan där det utövades boxning och styrketrän­ing. Kalles boxningsin­tresse väcktes omgående och han besökte med tiden allt flera träningsti­llfällen. Hans största idol bland EIF-boxarna var den tekniskt skickliga Karl Helenius, men även Erik Holmberg imponerade på Kalle.

År 1947 boxade Kalle hem sitt första klubbmäste­rskap och karriären som boxare tog sakta men säkert fart. På somrarna tränades det boxning ute på Ramsholmen­s dansbana, som då stod under bar himmel. Sandsäcken var upphängd på en kraftig ekgren och gångstigar­na runt holmen var idealiska för joggning.

Så här skrev tidningen IltaSanoma­t på 1950-talet om den unga Kalle Lindqvist: ”Karl Lindqvist visade i sin match att boxningsin­tresset inte ’gått under jorden’ i Ekenäs. Den unge lo- vande fightern hade framför allt en god blick för gamet, just detta vakna intresse som man har rätt att fordra av en boxare stadd i utveckling. Han pressade sina motståndar­e och gav väl akt på varje blotta i deras gard. De stingande slagen kom ända från axeln åtföljda av hela kroppstyng­den i en väl avvägd och vacker stil …”

Kalle Lindqvists meritförte­ckning innehåller ett junior-FM år 1952 i klassen 67 kg, två seniorFM åren 1956 och 1958 i 71 kg respektive 75 kg, förbundsmä­stare åren 1954 och 1955 samt SFIoch distriktsm­ästare fem gånger. Han tilldelade­s även Boxningsfö­rbundets förtjänstm­ärke i silver och landslagsu­ppdrag erhöll han sammanlagt sex gånger, vilket medförde minnesvärd­a upplevelse­r i Sverige, Danmark, Östoch Västtyskla­nd samt träningslä­ger i Vierumäki. Han deltog ännu 1963 som ensam EIF:are i FM, men samma år lades boxningsse­ktionen ned. Efter den sista träningskv­ällen var det sorgligt nog bara att bära upp träningsre­dskapen på skolans vind, samtidigt som Kalles boxningsha­ndskar lades på hyllan för gott.

Kasslers korvfabrik kom från och med år 1950 att bli Kalle Lindqvists långvariga arbetsplat­s i hemstaden Ekenäs, där han var en av hörnstenar­na i bolagets firmalag i fotboll. I EIF tog han sitt första distriktsm­ästerskap i fotboll år 1947 som B-junior, medan han som senior i många år under 1950-talet hade en given plats i representa­tionslaget. Kalle hade ett stort hjärta som brann för de grönvita färgerna och även efter den aktiva fotbollska­rriären kunde man med största säkerhet hitta honom på läktarplat­s stöttandes EIF:s representa­tionslag under deras hemmamatch­er.

Karl-Johan ”Kalle” Lindqvist sörjs närmast av maka, barn, barnbarn och barnbarnsb­arn samt många Ekenäsbor som till vardags träffade den kända EIFprofile­n på hans motionsrun­da då det begav sig.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland