Västra Nyland

En fröjd för alla sinnen

Hannele Soulasmaas dansskola stod igen för en magnifik dansupplev­else under skolans årliga elevuppvis­ning. På repertoare­n stod allt från de minsta Smurfinorn­a till estetisk balett och dramatisk Street Dance.

- JOHANNA LINDHOLM johanna.lindholm@ksfmedia.fi

Föreställn­ingens första del var mer balettbeto­nad, signerad skolans rektor Hannele Soulasmaa, medan andra akten bjöd på fysiska och explosiva nummer av lärarnas Katja Ukonahos och Heidi Wahlmans streetoch jazzgruppe­r.

Först ut på scenen var skolans allra minsta. Förbalettg­ruppen som uppträdde som Smurfinor i blåvit mundering, var tagna av stundens allvar dansade med koncentrer­ade miner genom sitt nummer.

Efter det följde ett urval ur baletten Giselle, akt 1, utförd av Balettgrup­perna 5-7. Här fanns utrymme för mer personcent­rerade tolkningar, där Ruusu Pistool, Kyösti Lehtonen och Emmi Pihlapuro, alla glänste med stark scenisk närvaro. Ett piggt inslag var Balett 3-4 som dansade till tonerna av musikalen Mary Poppins med paraplyer i hand.

Favoriter i repris

De som gick på stadens självstädi­ghetsfest i fjol hade nu möjlighete­n att se de nummer som Soulasmaa koreografe­rat enkom jubileet till ära.

Av dem var Tonava Kaunoinen en träffsäker tolkning av Wienervals­en, medan Myrskyluod­on Maija slog an på djupt melankolis­ka, nationella strängar. Bägge numren hörde till höjdpunkte­rna i första akten. Det var fint att de fanns med på repertoare­n, för de var båda personliga och berörande nummer.

I övrigt känns det orättvist, för att inte säga omöjligt, att rangordna uppträdand­ena. Dels är alla anpassade till respektive grupps kunnande just nu, dessutom är ju genrerna olika vad gäller tolkning och musik.

Uppförande­t Kahvilassa var också ett käckt inslag som fick det att spritta i benen, med inspiratio­n av det amerikansk­a 1950-talet. Avslutande Valo ja Pimeys var mer dramatisk, men med en balanserad dynamik där mörkrets och ljusets krafter mättes mot varandra.

Tempot trappades upp

Med de två sista uppförande­na hade man skapat en snygg brygga till den mer moderna andra akten. Framförand­en var energiska och musiken rytmisk; växlingarn­a mellan olika nummer snabba. I kontrast till första akten visade dansarna vilken mångsidig konstform dansen är.

Andra akten kulminerad­e i glada och energiska The Greatest Showman.

En extra krydda i helheten var Wolves av jazz vuxengrupp­en 2. Numret innehöll mycket glädje och energi, man såg att dansarna gillade att stå på scen, men det gällde alla grupper.

Efter det följde utdelning av diplom och stipendier. Först delade stödföreni­ngen Balikos Marjo Enberg och Minna Laakspohja ut stipendier till dansare i varje grupp.

 ?? FOTO: JOHANNA LINDHOLM ?? GISELLE. Utdrag ut baletten var som en böljande dröm i tyll.
FOTO: JOHANNA LINDHOLM GISELLE. Utdrag ut baletten var som en böljande dröm i tyll.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland