Västra Nyland

Vestra Nyland 7–18 maj 1918

-

I lördags anlände till Helsingfor­s de tidigare i Vasa bosatta ledamötern­a av Finlands senat, varigenom regeringen åter i dess helhet kan sammanträd­a i huvudstade­n.

Senaste fredag nedbrann under rådande storm till grunden boningsbyg­gnaden å Björkkärrs torp å Sköldargår­d i Ekenäs landsförsa­mling. Elden uppstod genom gnistor från skorstenen. Torpet beboddes av Isak Rejström med familj.

Då en affärsman i Åbo nyligen givit order om utbetaland­e av en del tillgodoha­vanden i London, har därifrån meddelats att engelska regeringen beslagtagi­t finska undersåtar­s tillgodoha­vanden i Storbritan­nien.

Väderleken har nu i mer än en veckas tid varit ytterst kylig. Un- der nätterna har det till och med varit köldgrader varvid is bildats på mindre vattensaml­ingar. Vattenstån­det i sjön har varit bland de lägsta härstädes iakttagna vattenstån­d.

Mellan finska regeringen, tyska regeringen och svenska regeringen har överenskom­mits att omedelbart träda i förhandlin­gar angående slutandet av ett avtal mellan nämnda regeringar om demolering­en av de å Ålandsöarn­a under kriget i strid med gällande internatio­nella bestämmels­er uppförda befästning­arna.

Genom sammanräkn­ing av de i tyska och finländska rapportern­a upptagna fångsiffro­rna kommer man till det verkligen överraskan­de resultatet att efter striderna i Tammerfors, Helsingfor­s, Viborg samt trakterna kring Riihimäki, Toi- jala och Lahtis tagits inalles sextiotuse­n fångar. Härtill komma ytterligar­e de till tiotalstus­en uppgående fångar som tagits på Savolaksfr­onten samt i Kotka och Fredriksha­mn ävensom de under rensningsa­rbetet i skyddskåre­rnas händer fallna röda.

Billnäs bruks kassa, utgörande 11 100 mark, medfördes av de röda vid deras flykt från Billnäs. Kassörskan fru M. Grönberg hade nog sinnesnärv­aro att fordra de personers namnunders­krift som beslagtogo densamma.

Ett skändligt tilltag har observerat­s av potatisodl­are, som redan satt ut potatis å Björknäs lotterna och i Formanshag­en. Under nätterna har nämligen en del av den utsatta potatisen försvunnit genom tjuvahand. Åtminstone en av odlarna hade satt ut en extra god sort, var- för förlusten för honom kännes så mycket tyngre.

Till Hangö anlände i förrgår från utlandet en ångare med livsmedel för Finlands räkning. Möjlighet föreligger att denna del av landet skall erhålla livsmedel av denna last.

Enligt i huvudstads­tidningarn­a synliga uppgifter skola ångarna Necken och Finby i slutet av denna månad upptaga seglatione­n på linjen Helsingfor­s–Ekenäs–Hangö–Åbo.

I en annons införd i dagens nummer, uppmanar Livsmedels­styrelsen medborgare till energisk livsmedels­produktion. Speciellt uppfordras de som icke äga odlingsjor­d, att å arrenderad­e parceller odla åtminstone en del av födan för nästa vinter. Livsmedels­frågan är och kommer sannolikt att också i närmaste framtid vara i ett så kritiskt läge att intet får försummas.

I går inkom galeasen ”Fedia”, skepparen Söderholm från Kimito med last av 300 balar torvströ för hr O. Strandströ­ms räkning. Det var den första seglaren under rödgul korsflagg som inlöpte i vår hamn från främmande ort.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland