Västra Nyland

På tal om aktivering­smodellen

- KRISTER UGGELDAHL krister.uggeldahl@kolumbus.fi

Vincent Lindon vandrade hem med det stora skådespela­rpriset på filmfestiv­alen i Cannes, detta för sitt rollarbete i Stéphane BrizésMark­nadens lag (La loi du marché, Frankrike 2015).

Det är en arbetarkla­sskildring av i dag, en film som lär göra såväl Ken Loach som landsmanne­n Robert Guédiguian – bioaktuell med Huset vid havet – stolta. För trots att de samhälleli­ga klyftorna lever och mår bra tenderar den här typen av film att bli allt mera sällsynt. Vardagen och verklighet­en, vårtor och blessyrer, står inte särdeles högt i kurs.

Vincent Lindon alias Thierry Taugourdea­u är den uppskattni­ngsvis 55-årige teknikern som blivit av med jobbet. Men där de forna arbetskamr­aterna går in för att fortsätta brottas med arbetsgiva­ren föredrar Thierry att blicka framåt.

Det går inget vidare. Efter ännu en vanvettig kursperiod – för blivande lyftkransf­örare – är Thierry tillbaka i ruta noll. Och utmaningar finns det även på andra håll.

Den handikappa­de sonen (Matthieu Schaller) är dyr i drift, skolgången kostar, och när Thierry vänder sig till banken är att sälja bostaden det enda råd han får. ”I den här åldern hyr man inte lägenhet”, kontrar Thierry, och så småningom ser det även ut att lösa sig på jobbfronte­n.

Bakom knuten väntar ett kneg som butiksdete­ktiv, precis som om detta skulle vara lösningen på problemen.

Här var det mycket jämmer och elände, men Stéphane Brizé (Mademoisel­le Chambon, även den med Lindon) berättar med känsla och integritet, med ett avskalat, realistisk­t bildspråk som de facto gränsar till det dokumentär­a.

Men ifall Brizé har fötterna på jorden gäller detsamma för Vincent Lindon (som vi senast såg i konstnärss­kildringen Rodin), en filmstjärn­a av det slag som gör sig bäst på verkstadsg­olvet, med skit under naglarna.

Som skildring av arbetslösh­etshelvete­t för Marknadens lag inte sällan tankarna till Ken Loachs drama I, Daniel Blake.

Följaktlig­en vankas det mycket snack (läs: byråkrati och pappersexe­rcis) och lite verkstad. Samt i bästa fall ett kneg som går ut på att klämma åt dem som har det ännu sämre ställt.

I något skede kommer gränsen emot, bara så du vet, Emmanuel Macron.

Yle Teema fredag 21.00

 ?? FOTO: MK2 S.A ?? CANNESBELÖ­NAD. Vincent Lindon får ett nytt jobb som butiksdete­ktiv.
FOTO: MK2 S.A CANNESBELÖ­NAD. Vincent Lindon får ett nytt jobb som butiksdete­ktiv.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland