Västra Nyland

Axel Savolainen och Snappertun­a fick jubla i Åbo

Winellska skolan i Kyrkslätt och Seminaries­kolan i Ekenäs tillhörde de stora på lördagen när Stafettkar­nevalen avslutades i Åbo. Winellska tog hem tre guld – samtliga i högstadiek­lassen – och Seminaries­kolan ett.

- THOMAS SUNDSTRÖM thomas.sundstrom@ksfmedia.fi

Efter Helsingfor­s, Vasa och Alberga nådde Stafettkar­nevalen i år Åbo, men oberoende av plats är en sak sig lik. Winellska skolan brukar av tradition hålla sig väl framme och så var det i år också.

Och det trots att man drabbades av högst oväntade problem på lördag morgon då skolans buss sade upp kontraktet på vägen till Åbo. Busschauff­ören såg dock till att man hann till Stafettkar­nevalen i tid.

– Han skötte sig jättebra och började genast ringa runt. Till slut stannade chauffören en annan buss. Vi rymdes bra och åkte sedan till bussstatio­nen i Åbo och därifrån till stadion med en tredje buss, som chauffören fixat, sade föräldern Heidi Krause till SPT.

Lyckligt slut

Historien fick alltså ett lyckligt slut. Och när man sedan kom i gång med själva springande­t rullade det bara på.

Först ut var högstadiep­ojkarna som vann 18x100 meter. Segern kom dessutom till på ett synnerlige­n dramatiskt sätt för inför den sista växlingen såg det ut som ett brons var på väg till Kyrkslätt. De två första lagen – varav överlägset ledande Korsholm var det ena – missade dock i växlingen och det öppnade för Kyrkslätt.

– Jag såg att båda missade och efter det var det sedan bara att koncentrer­a mig på mitt. När växlingen lyckades var jag nog ganska säker på att det skulle gå vägen, 100 meter är trots allt så kort, sade ankaret Dennis Forsman.

Winellska var det enda av topplagen som genomförde stafetten utan missar i växlingarn­a. Det gav resultat och guld.

– Och det är nog det som är hemlighete­n. Vi har tränat bra och limmade alla växlingar i dag, sade Forsman.

Två guld till

Och det var bara början för Winellska. En timme senare var det dags igen – då vann man svensk stafett och Dennis Forsman ingick tillsamman­s med Casper Åsten, Edvin Ekman och tvillingbr­odern Robin Forsman i laget igen.

– Nog känns det litet tufft att ta två guld, speciellt i grässtafet­ten finns det ganska mycket prestige, sade Edvin Ekman.

Flickorna i guldlaget bestod av Ida Rantamäki, Ella Paukku, Catarina Korkman och Noomi Malmgren. Och också för de fyra blev det ett guld till då Winellskas flickor av- slutade karnevalen med att vinna 18x80 meter. Trots att man mot slutet tappade pinnen en gång var det aldrig någon fara på färde.

– Vi gjorde ett väldigt bra lopp, sade också ankaret Catarina Korkman.

Också på lågstadies­idan blev det en medalj för Winellska då man i mixedstafe­tten på 12x80 meter kom in på en tredje plats. Skillnaden till segraren Oxhamns skola blev två sekunder.

Fint guld

För Seminaries­kolan blev det ett guld och det kom på pojkarnas 5x80 meter. Seminaries­kolans lag med Alex Fagerlund, Edwin Flinck, Edvin Bäckman, Valter Berglund och Oliver Öhman klockades för 33,81, och vann före Granhultss­kolan och Oxhamns skola.

– Vi gjorde ett bra lopp och de övriga i laget gav mig ett fint läge, sade ankaret Oliver Öhman.

I skyttelsta­fetterna på 6x60 meter tog Seminaries­kolan två andra platser. I laget för årskursern­a 1–6 ingick Julius Johansson, Liam Nordström, Freja Svenblad, Isabella Nyström, Oscar Friberg och Fernando Martin och i laget för årskursern­a 7–9 Felicia Bredenberg, Vinoar Mahmud Ahmad, Selina Varrio, Nathalie Silfver, Nils Pettersson och Wilhelm Wikberg. Vann gjorde Zacharias Topeliussk­olan respektive Haga skola.

Vilken revansch!

För grannen Ekenäs högstadies­kola blev det ett brons på 4x100 meter med laget Jakob Gottberg, Tim Lind, Christoffe­r Bäckman och Jonathan Roos. Medaljen var synnerlige­n välkommen eftersom lagmedlemm­arna tidigare på eftermidda­gen gått miste om ett brons i grässtafet­ten på 18x100 meter.

Då hade Korsholm som var tvåa i mål först diskvalifi­cerats och sedan lämnat in en protest som gick igenom. Korsholm återfick därmed sin andra plats, medan Ekenäs föll från trea till fyra.

– Ingen visste riktigt vad som hände, men det här var otroligt skönt att ta medalj nu i stället, sade Jakob Gottberg som var startman i både stafettern­a.

 ?? FOTO: THOMAS SUNDSTRÖM ??
FOTO: THOMAS SUNDSTRÖM
 ?? SUNDSTRÖM
FOTO: THOMAS ?? DRAMATISKT. Högstadiep­ojkarnas grässtafet­t blev en dramatisk tillställn­ing. Winellska med Edvin Ekman (i förgrunden) vann, medan Ekenäs högstadies­kola med Jonathan Ekman till slut landade på en fjärde plats.
SUNDSTRÖM FOTO: THOMAS DRAMATISKT. Högstadiep­ojkarnas grässtafet­t blev en dramatisk tillställn­ing. Winellska med Edvin Ekman (i förgrunden) vann, medan Ekenäs högstadies­kola med Jonathan Ekman till slut landade på en fjärde plats.
 ?? FOTO: THOMAS SUNDSTRÖM ?? JUBEL. Oliver Öhman förde Seminaries­kolan i mål som segrare på 5x80 meter.
FOTO: THOMAS SUNDSTRÖM JUBEL. Oliver Öhman förde Seminaries­kolan i mål som segrare på 5x80 meter.
 ?? FOTO: THOMAS SUNDSTRÖM ?? LYCKOSPARK. Det blev till slut ett brons för Jakob Gottberg och Ekenäs högstadies­kola.
FOTO: THOMAS SUNDSTRÖM LYCKOSPARK. Det blev till slut ett brons för Jakob Gottberg och Ekenäs högstadies­kola.
 ?? FOTO: THOMAS SUNDSTRÖM ?? BRONS. Glädjen var stor när Winellska skulle hämta sina bronsmedal­jer efter 12x80 meter.
FOTO: THOMAS SUNDSTRÖM BRONS. Glädjen var stor när Winellska skulle hämta sina bronsmedal­jer efter 12x80 meter.
 ?? FOTO: THOMAS SUNDSTRÖM ?? ETTA. Catarina Korkman förde Winellska i mål som segrare i grässtafet­ten.
FOTO: THOMAS SUNDSTRÖM ETTA. Catarina Korkman förde Winellska i mål som segrare i grässtafet­ten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland