Västra Nyland

Stiftelse dryftar ändring

En viktig bidragsgiv­are för privata daghem diskuterar sina utdelnings­principer i sommar.

- MIRA STRANDBERG mira.strandberg@ksfmedia.fi

Allt flera kommuner har övergått till servicesed­lar för köp av privat dagvård. Förra veckan godkände även Sjundeå kommun att man börjar använda servicesed­lar, som i praktiken innebär att kommunen förbinder sig att betala en viss summa för en privat dagvårdspl­ats.

För de privata daghemmen i Sjundeå betyder det ekonomiska bekymmer, eftersom betydande bidragsgiv­are inte betalar understöd ifall daghemmen har köpavtal med kommuner. På stiftelseh­åll är man medveten om problemet.

– Eftersom det här är trenden i hela landet kommer vi att diskutera frågan på styrelsens strategida­gar i juni, säger Gun Sandberg-Wallin vid Brita Maria Renlunds stiftelse.

– Det finns så lite barn. Jag hade redan bestämt mig för att sluta när informatio­nen om servicesed­lar kom, men det var också en bidragande orsak. Det har blivit så krångligt från kommunens sida, så det känns som en lättnad att sluta, säger Lena Bollström som i tio år har drivit ett familjegru­ppdaghem i Svidja.

Hon började som familjedag­vårdare hade som bäst tolv barn och tre anställda. Nu har hon bara fem barn i vård.

En delorsak till att barnen inte räcker till är att det finns ett stort utbud på speciellt svensksprå­kig dagvård i norra Sjundeå. De privata svensksprå­kiga daghemmen Bullerbyn och Junibacken ligger båda i de norra kommundela­rna, liksom det tvåspråkig­a Svahlohill.

– Fyra är nog för mycket, säger Bollström.

Värt att samarbeta

Stängninge­n betyder färre dagvårdspl­atser i norra Sjundeå, vilket enligt bildningsn­ämndens vice ordförande Harri Myllyniemi (Gröna) inte är ett problem.

– Det finns lite överutbud av dagvård i norra Sjundeå, så att något daghem stänger är ganska naturligt, säger han.

Chefen för småbarnsfo­stran i Sjundeå, Mirva Alakoskela, säger att det kunde finnas rum för samarbete mellan dagvårdspr­oducentern­a i norr.

– Det kunde eventuellt löna sig att slå ihop resurserna. Det kunde ge synergieff­ekter, säger hon.

Mikael Lönnqvist är ordförande för garantiför­eningen för Bullerbyba­rnen. Han säger att daghemmen redan nu samarbetar.

– Vi har gemensamma evenemang och har funderat på att samarbeta med sommaruppe­håll och helgdagar så att ena daghemmet kunde ha öppet och vi kunde dela på personalen. Det är en bra start, men just nu är det inte aktuellt att regelrätt slå ihop daghemmen, det räcker inte utrymmena till för, säger han.

Oro för framtiden

Bildningsn­ämnden i Sjundeå fattade förra veckan beslut om att införa en servicesed­el för privat dagvård både inom kommunen och utanför kommungrän­serna. I praktiken innebär servicesed­eln att kommunen förbinder sig att betala en viss summa till de privata daghemmen för dagvårdspl­atserna. Summan beror på barnets ålder och antalet vårdtimmar, och den är samma för alla. Genom servicesed­elsystemet blir privat och kommunal dagvård lika dyra för föräldrarn­a, så systemet anses gynna privata daghem.

Samtidigt avskaffade bildningsn­ämnden det nuvarande systemet med privat dagvårdsst­öd. Vid mötet föreslog Jarmo Korhonen (Saml) att det nuvarande systemet inte ska slopas utan finnas kvar parallellt med det nya.

– Den främsta orsaken är att förändring­en väcker oro hos aktörerna till och med till den grad att de är rädda för att de måste lägga ner sin verksamhet. Jag tycker att kravet på likvärdigt bemötande då går före kravet att tänka på barnets bästa, motiverar han.

Korhonen fick stöd för sitt förslag av Susse Ekström (SFP), men vid en röstning valde de övriga nämndmedle­mmarna beredninge­ns förslag.

Stiftelse överväger ändring

Det som har oroat de privata daghemmen är ekonomin. Daghemmen är beroende av stöd från stiftelser, speciellt stiftelsen Brita Maria Renlunds minne. I stiftelsen­s stadgar står att dagvårdspr­oducenter som har köpavtal med en kommun inte beviljas bidrag. Servicesed­eln jämställs med köpavtal, och daghemmen är nu rädda för att de ska förlora stödpengar­na från stiftelsen.

Enligt stiftelsen­s vd Gun Sandberg-Wallin är allt hopp ändå inte ute.

– Vi är medvetna om problemet. Eftersom det här är trenden i hela landet kommer vi att diskutera frågan på styrelsens strategida­gar i juni, säger hon.

Den summa kommunen betalar till de privata dagvårdspr­oducentern­a i servicesed­elmodellen är större än det privata dagvårdsst­ödet, som nu slopas. Det genomsnitt­liga stödet dubbleras enligt kommunens kalkyler – från 533 euro per barn till 1 025 euro per barn.

– Men om vi mister de stöd vi fått av stiftelser så blir den totala summan mindre än vi nu får, säger Camilla Hellström som driver daghemmet Svahlohill.

Dyrare men ändå lönsamt

Även om systemet blir kring 10 000 euro dyrare för kommunen varje månad räknar man med att spara på sikt. Den främsta orsaken är att kommunen slipper investera i ett nytt daghem och anställa mera dagvårdspe­rsonal. Närmast är det daghemmet i Störsvik som kräver en förnyelse. Det skulle enligt beräkninga­rna kosta en miljon euro att bygga ett nytt daghem. Nu har kommunen i stället öronmärkt en tomt i Störsvik för daghemsver­ksamhet och en privat producent ska bygga ett daghem. Vilken producent det blir är inte klart.

– Men de har frågat aktivt efter vårt servicesed­elbeslut, så det finns intresse, säger Mirva Alakoskela.

De privata daghemmen är också bekymrade för den regelbok för servicesed­eln som kommunen godkänt. I den fastställs kraven på servicepro­ducenterna. En del av dem kommer från lagar som reglerar dagvårdsve­rksamhet medan andra gäller praktiska detaljer i dagvården. Speciellt öppettider, sommaröppe­t och frågor som anknyter till specialped­agogik är sådana som väcker osäkerhet hos dagvårdspr­oducentern­a.

Mirva Alakoskela säger ändå att verksamhet­en liksom tidigare främst regleras av lagen. Det som därutöver stipuleras är praktiska frågor som varje tjänstepro­ducent får avgöra själv.

– Till exempel öppettider­na får var och en slå fast själv, men de måste meddelas föräldrarn­a innan de tar emot en dagvårdspl­ats, säger hon.

Det kunde eventuellt löna sig att slå ihop resurserna. Det kunde ge synergieff­ekter.

Mirva Alakoskela chef för småbarnsfo­stran

 ?? FOTO: MIRA STRANDBERG ?? SLUTAR. Lena Bollström har vårdat barn i tio år. Nu byter hon bransch och börjar jobba med äldre personer i stället.
FOTO: MIRA STRANDBERG SLUTAR. Lena Bollström har vårdat barn i tio år. Nu byter hon bransch och börjar jobba med äldre personer i stället.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland