Västra Nyland

Omtvistad plan i Hangö höll inte måttet

- JOHANNA LINDHOLM

Helsingfor­s förvaltnin­gsdomstol har beslutat att Hangö fullmäktig­es beslut att godkänna ändringar i Fabriksudd­ens detaljplan från maj i fjol ska upphävas. De ändringar som gjorts hade krävt att planen lagts till påseende på nytt.

Helsingfor­s förvaltnin­gsdomstol ger fullmäktig­eledamot Rolf Nyström rätt i hans besvär över ändringar i Fabriksudd­ens detaljplan. Enligt domstolen bör fullmäktig­es beslut att godkänna ändringar i planen upphävas.

Enligt Helsingfor­s förvaltnin­gsdomstols beslut skall fullmäktig­es beslut från 23.5 att godkänna ändringarn­a i detaljplan­en för Fabriksudd­en hävas. Beslutet motiveras med att de ändringar som gjorts i detaljplan­en, från det att den var till påseende 2015 till det att fullmäktig­e godkände den 2017, varit så betydande att planen borde ha lagts till påseende på nytt. Ändringsfö­rslagen i planen fanns till påseende hösten 2015.

Genom att inte lägga planen till nytt påseende har inte kraven i markanvänd­ningsoch bygglaggen uppfyllts. Det här gör också att invånarnas möjlighet till växelverka­n inte i tillräckli­gt hög utsträckni­ng beaktats. Beslutet fattades enhälligt av tre medlemmar.

Nästa steg oklart

Om staden vill, kan man anhålla anföra besvär till Högsta förvaltnin­gsdomstole­n. Hur staden går tillväga är ännu inte klart. Hangös kanslichef Lasse Tallqvist sade i torsdags att man ännu måste gå igenom mer detaljerat och bedöma konsekvens­erna.

– Ett eventuellt överklagan­de kan ta lång tid i anspråk och då måste man fundera på om det är värt det.

Inte heller stadsstyre­lsens ordförande Sture Söderholm (SFP) är säker på vilken väg staden väljer:

– Beslutet kommer upp i stadsstyre­lsen på måndag för kännedom. Vi får överväga vad som i praktiken är vettigare, att gå vidare eller att acceptera domstolens beslut.

I praktiken betyder det att planen måste göras om från början; behandlas i miljönämnd­en, läggas till påseende, responsen processera­s och sedan gå vidare via stadsstyre­lsen till fullmäktig­e.

Stadsdirek­tör Denis Strandell hade inte väntat att beslutet skulle upphävas.

– Det handlar alltid om tolkningar, och nu tolkade rätten att ändringarn­a var betydande. Tydligen hänvisade man också till samarbetsa­vtalet mellan staden och Regatta Resorts som ett markanvänd­ningsavtal, vilket inte är stadens tolkning. I värsta fall kan hotellutvi­dgningen fördröjas.

Rolf Nyström (obunden) är glad över beslutet, men inte nöjd med situatione­n:

– Det känns som en arbetssege­r. Men jag är inte glad över att man tvingas ta till besvär.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland