Västra Nyland

Hektiska tider i skogen

Det saknas minsann inte arbete inom skogsindus­trin för tillfället. Det är stor efterfråga­n på virke och priset på barrtimmer har nästan aldrig varit högre.

- JESPER SUNDSTRÖM jesper.sundstrom@ksfmedia.fi

I dagsläget är efterfråga­n stor på virke. Någonting som betyder mycket arbete för skogsvårds­föreningen.

– För cirka tio år sedan talade många om att skogens tid var förbi, men i dag ser framtiden ljus ut, säger Robert Andersson.

Inte heller Västnyland är ett undantag när det handlar om medvind i skogsindus­trin. Södra skogsrevir­et har fullt upp och revirinstr­uktör Fredrik Adamsson berättar att föreningen har ett brett paket med tjänster för sina kunder.

– Vi jobbar på ett långsmalt område från Hangö till Pyttis. Totalt sköter reviret ungefär 160000 hektar av medlemmarn­as skogar.

Det krävs mycket planering för att arbeta bra och effektivt på ett så stort område. Adamsson intygar också att en stor del av arbetet går ut på planering och att granska området där man skall arbeta till näst.

Rent praktiskt kan skogsägare­n kontakta skogsrevir­et då det är dags för åtgärder. Men också Adamsson kan höra av sig om han har sett någonting som behöver åtgärdas.

– Jag skulle säga att fördelning­en är jämn mellan de två tillvägagå­ngssätten. Vissa skogsägare är aktiva och jobbar själva i den egna skogen, medan andra inte gör på det viset.

När kontakten har etablerats går Adamsson tillsamman­s med skogsägare­n runt området för att se vad som behöver åtgärdas. Här spelar förstås kundens åsikter en stor roll och arbetet inleds när allting är bestämt.

– Kunden vill ha avkastning på det som avverkas och just nu är virkespris­et bra. Den regniga sommaren och extremt regniga hösten i fjol, gjorde att man inte kunde avverka som planerat. Det har lett till tomma fabrikslag­er hos industrier­na och en stor efterfråga­n på alla virkessort­iment. säger Robert Andersson som är försäljnin­gschef för det södra skogsrevir­et.

Han berättar vidare det syns på virkespris­erna och framför allt priserna på barrtimmer.

Smidig maskin

Just den här morgonen är både Andersson och Adamsson i trakterna kring Backgränd i Karis. Orsaken är att arbetet är i full gång med att utföra en första gallring i det närliggand­e björkbestå­ndet. En bit in i skogen sitter Tomas Hindersson i en – för sammanhang­et – liten maskin, som väger 10 ton.

Trots sin stora tyngd rör sig maskinen smidigt i terrängen och det syns varken på marken eller på stammarna som blir kvar, att Hindersson kört förbi.

– Det här är en bra maskin som vi använder oss mycket av, den är inte endast stationera­d här utan rör sig på vårt område i Västnyland, säger Adamsson.

Maskinen arbetar snabbt och hugger de träd som inte har växt tillräckli­gt mycket eller är av dålig kvalitet. Efter att området har avverkats, dyker det upp en annan maskin som transporte­rar virket till vägkanten. Efter det väntar transport till de olika industrier­na. Både Adamson och Andersson säger att det finns mycket jobb och just nu är det dessutom plantering­ssäsong, ytterligar­e en av de uppgifter som reviret ansvarar för.

Men till exempel på det område där vi träffas, kommer det inte att planteras. Orsaken är att det handlar om en gallring, däremot är plantering­en i full gång på ett närliggand­e område.

Mycket att tänka på

Vid den första anblicken verkar det ju inte särskilt svårt att fälla några träd. Men Adamsson intygar att det finns mycket att ta i beaktande när man planerar en avverkning.

– Det är många saker som skall göras innan vi kan inleda arbetet och alla känner kanske inte ens till att det är så. Dessutom talas det ibland om att det avverkas för mycket skog, men just nu är tillväxten i de finländska skogarna 110 miljoner kubikmeter per år och i fjol avverkades knappt 70 miljoner kubikmeter.

Samtidigt är skogen viktig för Finland ur en samhällsek­onomisk synvinkel.

– För cirka 10 år sedan talade många om att skogens tid var förbi. Men i dag med de nya investerin­garna och nya användning­sområdena för skogsprodu­kter, så ser framtiden ljus ut, säger Robert Andersson.

 ?? FOTO: JESPER SUNDSTRÖM ?? HÖGT TEMPO. Det är bråda tider för Robert Andersson, Tomas Hindersson och Fredrik Adamsson. Det finns mycket arbete i skogen.
FOTO: JESPER SUNDSTRÖM HÖGT TEMPO. Det är bråda tider för Robert Andersson, Tomas Hindersson och Fredrik Adamsson. Det finns mycket arbete i skogen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland