Västra Nyland

Det är många år sedan armén hade Hästö-Busö i Ekenäs som militärbas, men än tronar ön på minnen från fornstora dagar. Hangö kustbatter­is traditions­förening bjöd sina medlemmar på ett besök.

Sedan Kustsektio­nen lade ner den stationära verksamhet­en på Hästö-Busö i Ekenäs skärgård, fungerar ön som skjutområd­e. Kvar finns minnen från en tid då militär närvaro i skärgården var av strategisk betydelse och skapade levanden samhällen.

- TEXT OCH FOTO JOHANNA LINDHOLM johanna.lindholm@ksfmedia.fi

– Visst känns det lite vemodigt att se hur allt förfallit. Som mest var vi över hundra personer som vistades på ön om man räknar med både personal och beväringar.

Det säger Jarmo Valtimo, kommendör i avsked, som under sin karriär i olika omgångar av sin karriär tjänstgjor­de på Hästö-Busö.

Han fungerade som ciceron för Hangon Ranikkopat­teriston perinneyhd­istys medlemmar, som erbjudits möjlighet att besöka den för allmänhete­n stängda ön. Sällskapet beger sig till i ön i militärens Uisko-båt från Syndalens hamn med en fart på cirka 10 knop för att samtidigt kunna njuta av vårens första riktigt soliga dag.

Öde samhälle

I dag fungerar ön som skjutområd­e för Nylands Brigad, vilket betyder att styrkor kan ta iland och skjuta med stormgevär. Därför är det inte tillåtet för någon annan att landstiga på den cirka 30 hektar stora ön, som fått sitt dubbelnamn av att det både funnits hästar och rövare (bus) på öarna i tiderna.

Senast föreningen besökte ön var 2013, så det hör inte till vanlighete­rna att man får se det tidigare så blomstrand­e samhället med alla sina unika militärläm­ningar. Fortfarand­e finns ett radartorn och åtta fasta kanoner på ön. Men i övrigt har allt som en gång minde om ett levande samhälle tillåtits förfalla.

Kasernen, som redan på sin tid hade problem med fukt för att den är byggd på sank mark, samt de gamla stamperson­albostäder­na från 1960-talet, bär spår av väder och vind och bristande underhåll.

– De första åren saknade golven i bostäderna isolering, och personalen var bekymrad över att barnen frös om fötterna. Men fadäsen upptäcktes och åtgärdades, säger Valtimo och skrattar gott åt minnet.

– Eftersom ön tillhör Ekenäs skärgård, var det Ekenäs stad som fick ordna att barnen fick en lekpark, säger han och pekar ut över gården.

Förutom den gamla bastubyggn­aden finns endast en grillplats och mattpiskst­ällning kvar som utgör bevis för normala vardagsbes­tyr.

Reservoffi­cersskola

År 1977 grundades en reservöver­officersut­bildning på Hästö-Busö. Ansvarig för förberedel­serna och grundandet var Hangöbon Kaarle Lange, major i avsked.

Lange har sammanstäl­lt en egen historik, baserad på den första kurspublik­ationen. Han verkade själv som kursens kurator och ansvariga lärare, och han har tagit flera av bilderna på de mannar som deltog i utbildning­en. Lange grämer sig över att utbildning­en knappt nämns i den tryckta militärhis­torik som i dag finns tillgängli­g för allmänhete­n:

– Det finns väldigt stora kunskapslu­ckor om den här eran, till

och med inom traditions­föreningen för Hangö kustartill­eri, säger han.

Skolan upphörde 1987, varefter det ännu ordnades tillfällig­a utbildning­ar för underoffic­er.

Aktiv verksamhet

Då Jarmo Valtimo övergick till andra uppgifter inom armén 2001, fanns det inte längre någon regelrätt verksamhet på ön. Han konstatera­r att dylika platser tjänat ut sin militärstr­ategiska betydelse, men under den rundvandri­ng som föregår nostalgitr­ippen i byns centrum, ser man att militären varit rustad för försvar under den aktiva eran.

I samtliga väderstrec­k har det funnits kanoner, på vissa ställen finns i dag endast fästena kvar.

Vi stannar till inför en gedigen Tampella-kanon, och det blir livlig diskussion om hur det var att mata pjäsen med ammunition.

De gamla vägarna och stigarna har till stor del vuxit igen, och under färden prövas balans och kondition då man ska klättra ner för steniga raviner och branta stup.

– Här fick beväringar­na patrullera varje kväll när förråden skulle granskas, säger Valtimo.

Och ingen av medlemmarn­a, av vilka de flesta själv haft någon uppgift på ön, klagar, utan alla tar sig tappert fram i den tidvis oländiga terrängen.

Söderut finns ett utkikstorn, från vilket observatör­erna haft fri sikt över trafiken på Finska viken, och ibland samarbetat med sjöbevakni­ngen.

Efter det styr sällskapet kosan tillbaka till byn med sin blandning av charmiga röda trähus målade med rödmylla och de tidstypisk­a lådliknand­e längorna.

– Så här blir det när folk inte bor här, konstatera­r Valtimo.

Som mest var vi över hundra personer som vistades på ön om man räknar med både personal och beväringar.

Jarmo Valtimo

kommendör i avsked

 ?? FOTO: JOHANNA LINDHOLM ?? UTFÄRD. Avfärd till Hästö-Busö med Hangon Rannikkopa­tteriston preinneyhd­istys från brigadens hamn i Lernäs, Tvärminne. Jarmo Valtimo (i mitten) är insatt i öns historia.
FOTO: JOHANNA LINDHOLM UTFÄRD. Avfärd till Hästö-Busö med Hangon Rannikkopa­tteriston preinneyhd­istys från brigadens hamn i Lernäs, Tvärminne. Jarmo Valtimo (i mitten) är insatt i öns historia.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? KANONFÄSTE. På ön finns gott om lämningar som påminner om en aktiv tid.MYRSTACK. Myrorna har tagit över husen i byns hjärta.FUKT. Den före detta kasernen hade redan då den var i bruk problem med fukt, eftersom den är byggd på sank mark.
KANONFÄSTE. På ön finns gott om lämningar som påminner om en aktiv tid.MYRSTACK. Myrorna har tagit över husen i byns hjärta.FUKT. Den före detta kasernen hade redan då den var i bruk problem med fukt, eftersom den är byggd på sank mark.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland