Västra Nyland

Vattentorn­et nära sina

- MIRA STRANDBERG

Allt tyder på att det inte var ett läckage, utan ökad vattenförb­rukning som orsakade problem med vattentryc­ket i Sjundeå på veckoslute­t. En delorsak är Sjundeå cup.

Under lördagen började det komma in anmälninga­r om dåligt vattentryc­k i Sjundeå. Vid åttatiden på kvällen blev läget så akut att driftsmäst­are Kaj Holmberg fick rycka ut.

– Då var vattennivå­n i tornet kritiskt låg. Jag jobbade 24 timmar i sträck och sökte läckaget med katter och hundar. Vi avgränsade områden och testade för att hitta problemet men vi hittade ingenting, säger Holmberg.

Frivilliga från Sjundeå FBK ryckte ut för att hitta läckan och kommunen använde också drönare för att lokalisera läckaget.

– När man flyger längs vattenlinj­erna ser man om det läcker, för vattnet stiger alltid upp vid läckage, säger Holmberg.

Kommunen kopplade på ett större reservrör från Barråsa vattentag för att åtgärda läget. Det röret måste stängas av under söndagen eftersom vattentorn­et annars hade svämmat över. Allt tyder därför på att det inte finns något läckage i systemet.

Vattning ökar förbruknin­gen

Holmberg började i stället studera rapporter om vattenförb­rukningen och kunde konstatera att den ökat märkbart sedan början av maj. I normala fall skulle han ha noterat att vattennivå­n i vattentorn­et sjunker och åtgärdat det i tid, men kommunens alarmsyste­m för detta hade ett fel som gjorde att alarmen inte gick vidare från den fasta datorn på kontoret. Felet i alarmystem­et åtgärdades under måndagen.

Vattenförb­rukningen ökar alltid i maj och nu har det varma vädret haft ett finger med i spelet.

– Så här i maj vattnas idrottspla­nerna inför Sjundeå cup, och folk planterar och vattnar i sina trädgårdar. Dessutom är det många byggen på gång i Sjundeå, som använder vårt vatten. Förbruknin­gen har stigit med 30–40 kubikmeter i dygnet sedan början av maj, säger Holmberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland