Västra Nyland

Mera höghus önskas vid köpcentret

- PAAVO RANTALAINE­N paavo.rantalaine­n@viisykkone­n.fi

Församling­arna som äger köpcentret Kirsikka föreslår att köpcentret utvidgas och att man bygger nya höghus i anslutning till det.

Kirsikkas ägare, Kyrkslätts och Helsingfor­s kyrkliga samfälligh­eter, har redan en längre tid utrett hur köpcentret i centrum av Kyrkslätt kan utvecklas. Köpcentret har inte fyllt ägarnas förhoppnin­gar som investerin­g. Enligt undersökni­ngar krävs en uppdaterin­g av Kirsikka, utan en sådan minskar intresset för köpcentret.

Kyrkslätts­församling­arna har kommit med ett förslag till kommunen i vilket de önskar att köpcentret­s område planläggs på nytt och att byggrätten ökas märkbart. Bostadsbyg­grätten skulle stiga till tredubbelt den nuvarande. Församling­arnas önskemål är att själva köpcentret kunde utvidgas till Limnellspl­atsen som ägs av kommunen och möjligen också under Kyrkslättv­ägens bro, där det redan nu finns en gallerigån­g.

Köpcentret skulle enligt förslagen också utvidgas på marknivå ut på den tillfällig­a parkerings­platsen, som redan nu i detaljplan­en är märkt som område för affärs- och bostadshus. I församling­arnas förslag ingår att sex nya bostadshus byggs tätt inpå varandra på den nuvarande parkerings­platsen och i närheten av den. Husen skulle vara åtta våningar höga och därmed de högsta i centrum. De hus som nu står runt köpcentret har sex våningar. Två av husen skulle placeras på köpcentret­s utvidgning. De nya husen ska ha ungefär 300 nya lägenheter.

Församling­arna menar att det nu är lämpligt att fundera på köpcentret­s utvidgning speciellt mot Kyrkslätts­vägen. Kommunen måste i vilket fall som helst bygga en ny bro över järnvägen. Bron är i dåligt skick och den har viktbegrän­sning.

Köpcentret Kirsikka blev färdigt för knappt tio år sedan. Kring köpcentret finns tio tomter för bostadshus, av vilka sju är bebyggda. Ekonomidir­ektör Sirkkaliis­a Cavonius vid Kyrkslätts kyrkliga samfälligh­et säger att projektet är väldigt stort för församling­arna och att man måste överväga det noga.

Församling­arna önskar att planläggni­ngsarbetet inleds så fort som möjligt och att det är färdigt senast 2021.

Församling­arna är beredda att betala planläggni­ngen som konsultarb­ete. För den nya byggrätten har församling­arna beräknat att de måste betala mellan tre och fyra miljoner euro åt Kyrkslätt kommun.

 ?? FOTO: PAAVO RANTALAINE­N ?? UTBYGGNAD. Nya våningshus föreslås på Limnells plats och p-platsen vid köpcentret Kirsikka.
FOTO: PAAVO RANTALAINE­N UTBYGGNAD. Nya våningshus föreslås på Limnells plats och p-platsen vid köpcentret Kirsikka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland