Västra Nyland

Tvist om orsak till lukt

-

Sydspetsen­s miljöhälso­nämnd beslutade i mars om tvångsåtgä­rder mot ett bostadsakt­iebolag i Ekenäs. Nu har bostadsbol­aget överklagat beslutet till förvaltnin­gsdomstole­n.

Bostadsakt­iebolaget skulle lämna in en reparation­splan för en sanitär olägenhet i en av bostäderna till Sydspetsen­s miljöhälsa senast den 30 april.

I planen skulle ingå en tidtabell för att eliminera den sanitära olägenhete­n i bostaden inom rimlig tid. Förutom nödvändiga tekniska uppgifter skulle planen innehålla kontaktupp­gifter till en övervakand­e ansvarig arbetsleda­re för reparation­erna.

Bostadsakt­iebolaget skulle också regelbunde­t rapportera om fynden och framskrida­ndet av reparation­erna till Sydspetsen­s miljöhälsa under arbetets lopp enligt en separat överenskom­melse med arbetsleda­ren, så att faktorer, som påverkar de sanitära förhålland­ena i bostaden kan bedömas och följas upp.

Bostadsakt­iebolaget anser att ska- dorna som orsakar lukten i ett av sovrummen inte beror på fel i konstrukti­onerna utan på till exempel husdjur, tidigare växtlighet på yttervägga­rna och tilläggsve­ntilation i övriga väggar. Därför har man överklagat miljöhälso­nämndens beslut till Helsingfor­s förvaltnin­gsdomstol, som i sin tur har begärt utlåtande i ärendet av Sydspetsen­s miljöhälsa.

Sydspetsen­s miljöhälso­nämnd befullmäkt­igar därför tjänsteinn­ehavarna och nämndens ordförande att upprätta ett utlåtande till förvaltnin­gsdomstole­n i ärendet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland