Västra Nyland

Många ville titta på Tokmanni

De första köade redan vid 7.25 och vid klockan 8, när Tokmannis nya affär invigdes på fredagsmor­gonen i Ekenäs, var kön åtminstone 100 meter lång.

- KRISTOFFER NÖJD kristoffer.nojd@ksfmedia.fi

Om det var nyhetens behag eller de röda gratishink­arna som lockade flera hundra personer till den nya affären på Genvägen är svårt att säga – kanske var det båda.

Den gamla trotjänare­n på andra sidan järnvägen stängde så sent som dagen innan, det vill säga i torsdags.

– Inte helt tömd på varor men nästan, säger butikschef Maria Leidén.

Hon är glad att få ta sitt dussin anställda till den nya affären.

– Det var en utmaning att fördela personalen på två våningar, speciellt när vi hade kassor på båda våningarna. Att ha butiken på två plan kräver logistik och det tar av arbetstide­n. Å andra sidan gick allt på rutin där. Nu finns det en hel del nytt att lära sig, säger Leidén.

Den nya affären erbjuder ett bredare sortiment överlag men enligt Leiden syns ökningen speciellt bland djurproduk­terna, damklädern­a och trädgårdsa­ttiraljern­a.

500 kvadrat större

Tokmanni-affären på Genvägen 4 förfogar över 2 400 kvadratmet­er vilket är cirka 500 kvadratmet­er mer än i den gamla butiken.

Affären har en separat trädgårdsa­ffär och erbjuder också flaskretur, elektronik­återvinnin­g, avhämtning­splats för varor beställda på nätet och Veikkaus-tjänster. Affären håller öppet klockan 8–20 på varda- gar, klockan 8–19 på lördagar och klockan 10–16 på söndagar.

Tokmanni är ingen liten koncern. På kontoret och logistikce­ntralen i Mäntsälä jobbar totalt 450 personer. Tokmanni har totalt 3 000 anställda och snittar nästan 1 miljon kunder i veckan.

I fjol ökade försäljnin­gen med 11 procent. Man har 176 affärer runtom i landet varav cirka hälften är nya som i Ekenäs eller ”tämligen moderna”.

– De äldre affärerna finns ofta på mindre orter. Men butiker i två etage, såsom den gamla lokalen i Ekenäs, finns numera bara i Leppävirta och Outokumpu, säger försäljnin­gsdirektör Mathias Kivikoski.

”Säg till om något saknas!”

Kivikoski hälsar både stamkunder och nya kunder välkomna till den nya affären. Han lyfter fram bland annat miljöansva­ret som butiken tar exempelvis genom LED-belysning som förbrukar 40 procent mindre energi än traditione­lla lysrör. Även om affären på många sätt är hypermoder­n är kassorna fortfarand­e traditione­lla bemannade modeller.

– Vi har ett bredare sortiment och om det är något som saknas så får man gärna komma med tips till personalen, säger Kivikoski.

Thérèse Cedercreut­z som sitter i Tokmannis styrelse passade på att närvara vid invigninge­n i sin forna hemstad.

Har du någon andel i att just Ekenäs fick en ny affär?

– Nej. Men vi har fört diskussion­er kring den gamla lokalen som inte var optimal. Eftersom vi hittade en bra tomt bestämde vi oss för att förnya affären, säger hon.

Cedercreut­z påpekar att Tokmanni är hyresgäst även i den nya affären. Det är inte någon självklarh­et att Tokmanni tar initiative­t till att bygga nytt.

– Om det råkar finns lämpliga fär- diga utrymmen hyr vi gärna in oss där.

Cedercreut­z ser fram emot att börja handla i den nya affären i Ekenäs.

– Det var lite besvärligt i den gamla där man ibland var tvungen att lämna shoppingva­gnen på ena våningen för att hämta någonting på den andra våningen. Vi har sommarstäl­le i Tenala så jag är glad att det finns en ny affär att besöka i Ekenäs.

Att ha butiken på två plan kräver logistik och det tar av arbetstide­n. Å andra sidan gick allt på rutin där. Nu finns det en hel del nytt att lära sig.

Maria Leidén butikschef

 ?? FOTO: KRISTOFFER NÖJD ?? CEREMONI. Stadsdirek­tör Ragnar Lundqvist talade när Tokmannis nya affär i Ekenäs invigdes.
FOTO: KRISTOFFER NÖJD CEREMONI. Stadsdirek­tör Ragnar Lundqvist talade när Tokmannis nya affär i Ekenäs invigdes.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland