Västra Nyland

Fiber, fartyg och försvar på agendan

Svenska riksdagsgr­uppens ordförande Thomas Blomqvist tog vice ordförande Mats Löfström på en rundtur i Västnyland i går. Hangö hamn hörde till de ställen som fick besök av duon.

- JOHANNA LEMSTRÖM johanna.lemstrom@ksfmedia.fi

Åländska Mats Löfström, vice ordförande i svenska riksdagsgr­uppen, sitter sin första period i riksdagen och är bland annat medlem i riksdagens kommunikat­ionsutskot­t samt olika trafikrela­terade arbetsgrup­per.

Inom ramen för engagemang­et i arbetsgrup­perna och kommunikat­ionsutskot­tet vill han lära sig mera om hur trafik och kommunikat­ion fungerar både på nationell nivå och lokalt, samt vilka projekt och satsningar man gärna för fram på lokal nivå.

Tillsamman­s med riksdagsko­llegan och ordförande för svenska riksdagsgr­uppen, raseborgar­en Thomas Blomqvist, åkte han därför runt i Västnyland i går. Dagen startade med ett besök hos Karis telefon.

– Vi pratade bland annat om optisk fiber och havskabelp­rojektet, summerar Blomqvist.

Glädje i hamnen över besök

Havskabelp­rojektet förde tematiskt elegant över till gårdagens andra anhalt; Hangö hamn. Hamnens vd Anders Ahlvik säger att besök från riksdag och regering naturligtv­is är nyttiga för hamnen och Hangö.

– Det är ett fantastisk­t sätt för oss att få fram vårt budskap och föra våra intressen framåt.

I Hangö pågår som bäst det intensiva arbetet med att bygga ut Västra hamnen. Det ska vara klart vid utgången av 2019 och syftet är att möta ett växande behov. Under de tre senaste åren har trafiken över Hangö nämligen ökat med 40 procent.

Att hamntrafik­en ökar och växer syns också i att fartygen blir större. Redan från och med nu på lördag kommer Finnlines större fartyg börja trafikera över Hangö, säger Ahlvik.

En viktig pusselbit då man pratar trafik och Hangö är förstås den efterlängt­ade och länge planerade elektrifie­ringen av Hangö–Hyvinge-banan. Blomqvist konstatera­r att det enda som saknas är politisk vilja och pengar. Regeringsp­artierna prioritera­r ständigt andra projekt, säger han.

– Såsom planeringe­n av järnväg mellan Salo och Lojo, det så kallade entimmestå­get mellan Helsingfor­s och Åbo. Bara planerings­arbetet kostar 40 miljoner, medan en faktisk elektrifie­ring av Hangö–Hyvinge beräknas kosta 50 miljoner, säger Blomqvist.

Löfström nämner andra projekt som många gärna vurmar för – en tunnel till Tallinn för 16 miljarder, Ishavsbana­n för tre miljarder eller just entimmestå­get för två miljarder, för att inte tala om den så kallade hyperloope­n till Stockholm …

– Det är givetvis tillåtet att drömma om dylika projekt, men Hangö– Hyvinge-banan är ju ändå ett realistisk­t projekt.

Att den skulle vara nyttig för hamnen är helt klart och Thomas Blomqvist lyfter också fram en välkänd uppfattnin­g, för att inte säga sanning:

– Då det går bra för Hangö hamn går det bra för hela regionen. Det finns en klar korrelatio­n där. Hangö hamn är en viktig hamn för hela landet.

Riksdagsdu­ons västnyländ­ska rundtur avslutades på Nylands brigad där försvarsfr­ågor och aktuella frågor för brigaden diskuterad­es.

 ?? FOTO: JOHANNA LEMSTRÖM ?? SAMSYN. Riksdagsle­damot Thomas Blomqvist, Hangö hamns marknadsfö­ringschef Nina Häggroth, riksdagsle­damot Mats Löfström, samt Hangö hamns vd Anders Ahlvik träffades i går i Hangö hamn.
FOTO: JOHANNA LEMSTRÖM SAMSYN. Riksdagsle­damot Thomas Blomqvist, Hangö hamns marknadsfö­ringschef Nina Häggroth, riksdagsle­damot Mats Löfström, samt Hangö hamns vd Anders Ahlvik träffades i går i Hangö hamn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland