Västra Nyland

Seglivat motstånd mot kvinnliga präster

- SPT-MIKAEL SJÖVALL

En tredjedel av alla kantorer och en tiondel av alla finländska präster vill inte att evangelisk­lutherska kyrkan ska ha kvinnliga biskopar. Det framgår av en färsk enkät som Kyrkans Akademiker har låtit göra.

Enkäten bygger på ett standardis­erat frågeformu­lär som skickas till Kyrkans Akademiker­s (Aki) medlemmar med fyra års intervalle­r. Enkätsvare­n avslöjar att det brister i de manliga prästernas stöd för jämställdh­et. Endast 23 procent av de manliga prästerna anser att det är viktigt att det finns fler kvinnliga kyrkoherda­r än i dag och 32 procent uppger att de skriver under påståendet att kvinnor borde arbeta som biskopar.

– Det är rätt så anmärkning­svärda siffror. Vi har ju inte en enda kvinnlig biskop för tillfället. Det säger en del om hur attitydern­a fördelar sig inom kyrkan, säger professor Kati Tervo-Niemelä vid Östra Finlands universite­t som svarar för enkäten.

Den hårdföra falangen bland kvinnopräs­tmotstånda­rna har ändå inte vuxit till sig de senaste tio åren. Enligt Tervo-Niemelä är det 4 procent av alla präster som uppger att de motsätter sig kvinnliga präster och endast 1,3 procent som vägrar samarbeta med sina kvinnliga kolleger vid altaret i kyrkan.

Bland kantorerna är det 13 procent som motsätter sig vigningen av kvinnliga präster och hela 30 procent som anser att Finland inte behöver kvinnliga biskopar.

Varför är så många kantorer negativt inställda till kvinnliga präster och biskopar?

– Många av dem har kopplingar till den gammallaes­tadianska rörelsen där man han en patriarkal ämbetssyn. De här attitydern­a är förhärskan­de speciellt i Uleåborgs stift, säger Tervo-Niemelä.

Patriarkal­a murar

Enligt de experter som SPT har talat med är den patriarkal­a muren inom kyrkan fortfarand­e intakt, trots att antalet hårdföra kvinnopräs­tmotstånda­re är få.

– Majoritete­n av dem som jobbar inom kyrkan i dag är kvinnor, men det är männen som har makten och kontroller­ar de ledande befattning­arna. Kyrkan kunde vara en föregångar­e inom jämställdh­et, men ledningen försvarar i stället patriarkal­a strukturer, säger ledande områdespas­torn Paula Närhi på Finlands näst största församling i Malm i norra Helsingfor­s.

Närhi har doktorerat på temat kvinnliga präster och gav 2006 ut en rapport via Kyrkans forsknings­central med rubriken Kun alttari erottaa (Då altaret skiljer åt).

– Då vi skickade enkäten till alla finländska stift meddelade Borgå stift att de har rena papper och att de svensksprå­kiga församling­arna inte har problem med kvinnopräs­tmotstånda­re. Det låter inte trovärdigt. Vi får ju med jämna mellanrum läsa om aktuella fall där kvinnliga präster mobbas i svenska församling­ar, säger Närhi.

Enligt Tervo-Niemelä och Närhi råder en tystnadsku­ltur i kyrkan där man hyschar ner otrevliga företeelse­r. Orsaken till det här beteendet är ofta rädslan för att fler församling­smedlemmar ska överge kyrkan. Därför sopas det manliga överväldet under mattan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland