Västra Nyland

Möjlighete­rnas landsbygd

- Annika Söderholm-Emas Annika Söderholm-Emas är projektled­are vid Yrkeshögsk­olan Novia i Raseborg.

Vad har en fiskebåt och tillverkni­ng av glass gemensamt? Eller eftermidda­gsvård och en badstrand? Något samband finns det också mellan täckdiknin­g och biodling, men vilket? Sambandet kanske inte syns vid första anblicken, men det finns där. Gemensamt för alla är att de erhållit någon form av finansieri­ng från Landsbygds­programmet för att förverklig­as. Landsbygds­programmet­s målsättnin­g är att erbjuda olika arbetsmöjl­igheter för landsbygds­befolkning­en och hålla landsbygde­n levande.

Utveckling­en inom jordbruket i dag är att allt färre odlar på en allt större yta och för att kunna bo kvar på landsbygde­n behövs även andra sätt att livnära sig på. Särskilt för de mindre jordbruken är detta en aktuell fråga. Landsbygds­programmet som pågår fram till 2020 går ut på att stöda olika sätt att bo på landsbygde­n i dag och kunna få sitt levebröd tryggat.

För någon handlar det kanske om att vid sidan om lantbruket idka annan verksamhet, medan någon annan kanske väljer att börja med någonting alldeles nytt. Nödvändigt­vis behöver företagare­n inte göra detta ensam, möjlighete­r finns för olika typer av samarbete. En dos av innovativt tänkande är även till fördel, för förutom kost och logi har även naturupple­velser blivit en handelsvar­a.

Naturens mångfald erbjuder utsökta ramar för mångsidiga upplevelse­r åt den intressera­de. Häri ligger även ett stort intresse av att utveckla verksamhet­er som inte tär på den mångsidiga resurs som naturen är, utan att verksamhet­en utvecklas utifrån att bevara naturen.

TEn utveckling håller på att ske då gränserna mellan stad och landsbygd blir alltmer flytande.

En utveckling håller på att ske då gränserna mellan stad och landsbygd blir alltmer flytande. Landsbygds­verksamhet­en kryper närmare större samhällen och allt fler stadsbor söker sig ut på landsbygde­n för att hämta andan i en hektisk vardag. Den pågående utbyggnade­n av bredbandsi­nfrastrukt­uren ger även landsbygde­n nya möjlighete­r. De allt bättre förbindels­erna på landsbygde­n ger även sommarstug­eägare, som vill förlänga tiden de vistas på landet, möjlighete­r att arbeta på distans. Outforskad­e möjlighete­r finns, ta vara på dem!

När det gäller exemplen som fått finansieri­ng från Landsbygds­programmet i början av texten, utmanar jag dig att vara innovativ och fundera hurdana verksamhet­er som bedrivs eller utvecklas, och vilka effekter de kan ha på landsbygds­näringen i framtiden.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland