Västra Nyland

Robin Karlsson lämnar BK-46 och blir tränare för ÅIFK

Ännu under den här säsongen represente­rade han BK-46 men till näst väntar nya utmaningar för Robin Karlsson. Han skall träna Åbo IFK:s herrlag.

- JESPER SUNDSTRÖM jesper.sundstrom@ksfmedia.fi

Det var i torsdags som ÅIFK levererade en något oväntad handbollsn­yhet. Föreningen­s herrlag tränas i fortsättni­ngen av Robin Karlsson. Han har aldrig tidigare tränat ett seniorlag men det betyder ändå inte att Karlsson saknar handbollse­rfarenhet. Under den långa karriären har han represente­rat BK-46, HC West och det finländska landslaget.

Dessutom har han samlat ihop flera FM-medaljer, men trots det var det knappast särskilt många som hade väntat sig att Karlsson skulle ta över ÅIFK efter Besim Qerimi. Karlsson själv tycker inte att det är någonting konstigt.

– Visst kan det ha varit en överraskni­ng för någon, men personlige­n har jag hela tiden haft tankar på att bli tränare. Tidigare har jag jobbat med olika juniorlag och nu dök den här möjlighete­n upp.

Han säger att det var ett enkelt beslut att fatta, men förstås krävdes det en del diskussion­er på hemmafront­en och med arbetsgiva­ren.

– Jag är tacksam för att min arbetsgiva­re lät mig göra det här, det finns ändå en del saker att ta i beaktande.

Personlige­n har jag hela tiden haft tankar på att bli tränare.

Robin Karlsson tränare för ÅIFK

Klart i vintras

Trots att kontraktet, som är av modellen 1+1, offentligg­jordes i torsdags har tränarutnä­mningen varit klar längre än så. Men på grund av att Karlssons säsong slutade nyligen så har parterna väntat med att offentligg­öra det hela.

– Det har varit klart sedan i vintras, men vi kunde inte berätta om det tidigare än så här. Trots det har jag redan varit några gånger i Åbo och laget har tränat sedan mitten av april.

I går kväll var det dags för den första träningen efter att tränarutnä­mningen hade offentligg­jorts och man kan alltså säga att försäsonge­n körde i gång på allvar i och med det.

– Åtminstone är det så för min del och det är glädjande att alla spelare har stannat kvar i laget. Vi har ett ungt lag och det här skall bli en intressant utmaning, säger Karlsson.

Han kommer inte att dra hela lasset ensam, föreningen har också utsett en ny assisteran­de tränare. Det är 23-årige Aku Kuusisto, han har lett träningarn­a så här långt när inte Karlsson har varit på plats.

Spelar vid behov

Karlsson är i huvudsak anlitad som tränare men han säger att han kan spela om det behövs. Han kommer att träna aktivt tillsamman­s med laget och på det sättet hålla formen uppe. Någonting han tror kan vara nyttigt med tanke på tränarroll­en.

– Vissa träningar kommer jag säkert att stå vid sidan av planen, men tanken är att delta i spelet. Jag tror att jag kan hjälpa laget genom att visa hur olika saker skall gå till och dessutom är det alltid bra med en spelare till på träningen. Hellre spelar man sex mot sex än fem mot sex.

ÅIFK slutade på en åttonde plats den här säsongen och nu har föreningen valt att inleda ett nytt tränarkapi­tel. Karlsson är nöjd med att kontraktet är längre än en säsong.

– Alla förstår att en ny tränare kan ha problem med att få allting gjort på ett år, så nu får vi mera tid på oss.

 ?? FOTO: THOMAS SUNDSTRÖM ?? NYTT UPPDRAG. Robin Karlsson har lämnat BK-46, han skall träna ÅIFK.
FOTO: THOMAS SUNDSTRÖM NYTT UPPDRAG. Robin Karlsson har lämnat BK-46, han skall träna ÅIFK.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland