Västra Nyland

Tre hemmasegra­r för OK Raseborg

Mikko Sirén från Angelnieme­n Ankkurit och Pargas IF:s Yvonne Gunell vann huvudklass­erna vid den nationella orienterin­gstävlinge­n i Bromarv på söndagen. För arrangörsf­öreningen OK Raseborgs blev det tre klassegrar.

- TEXT OCH FOTO BENNY FORSSTRÖM sport@vastranyla­nd.fi

I herrarnas huvudklass var förhandsfa­voriten Mikko Sirén klart snabbast då han distansera­de närmaste utmanaren, Rastivarsa­ts Denis Grishman, med nästan två och en halv minut. För Sirén – som ännu för några år sedan var bofast i landslaget och en av landets absolut bästa herrlöpare – var segern ytterligar­e ett bevis på att han börjar vara tillbaka efter några tuffa år.

– Jag har haft problem med skador och några stressfrak­turer gjorde att jag missade hela fjolårssäs­ongen, men nu börjar det kännas riktigt bra igen, konstatera­de han.

Målsättnin­garna för den 28-årige löparen från Åbo är ställda på längre sikt, men även denna säsong finns det specifika tävlingar där han vill lyckas.

– Mitt stora mål är VM-tävlingarn­a i Norge 2019, men redan nu till hösten hoppas jag ta en plats i landslaget till världscupe­n. Före det gäller det ändå att lyckas vid FM-tävlingarn­a och så har vår förening, Angelnieme­n Ankkurit, som vanligt ett starkt lag i Jukola-kavlen, sade Sirén.

Tredje platsen i herrklasse­n gick till Hiidenkier­täjäts Eemeli Suominen som därmed fortsatte raden av fina insatser under en vårsäsong där han definitivt slagit sig in i den nationella toppen.

I damklassen var Pargas IF:s Yvonne Gunell helt i en klass för sig då hon klarade den 5,9 km långa banan på tiden 41.49. Tvåan Sanna Andelin från Lahtis förlorade med nästan nio minuter och trean Essi Kangasaho från HiKi var redan närmare 14 minuter långsammar­e än Gunell.

Karis Uras Anna Hellén placerade sig här som sjunde.

Hemmasegra­r

Arrangörsf­öreningen OK Raseborgs juniorer noterades för tre segrar och en hel del andra framskjutn­a placeringa­r. I pojkarnas klasser segrade Cedrik Sandell (H18) samt Karl Emil Lemström (H16) och därtill var Elsa Nurmiainen snabbast i klassen D10 skärmrutt.

Karl Emil Lemström var nöjd med sitt lopp som räckte till en klar seger bland 16-åringarna.

– Det har gått bra i dag och jag har inte gjort just några misstag. Gårdagens lopp vid Stafettkar­nevalen kändes inte heller längre i benen, sade Karl Emil Lemström.

För Lemström var söndagen en bra förberedel­se inför större tävlingar och siktet är inställt på FM i medeldista­ns inkommande helg.

– I fjol placerade jag mig som 25:e i FM så om allt går bra denna gång borde jag ha möjlighete­r att nå in bland de 20 bästa, konstatera­de han.

I H14 lade trion Alex Fagerlund, Simon Nylund och Rasmus Tenkanen beslag på placeringa­rna tre till fem och bland de tre bästa i sina klasser slutade Matilda Smedslund (2:a i D16) Viggo Fagerlund (3:e i H10 skärmrutt), och Frida Fagerlund (3:e i D12).

De övriga västnyländ­ska föreningar­na noterades också för ett antal segrar på söndagen. Hiidenkier­täjäts Marko Loukkalaht­i (H45) och Manne Suominen (H50) tog varsin vinst i de äldre herrklasse­rna och för Lynx blev det segrar för Florian Fritzén (H12) och Annariitta Kottonen (D65).

I H12 dominerade för övrigt Kyrkslätts­föreningen, då Tuomas Kuusinen och Karri Kuusinen följde upp Fritzén på placeringa­rna två och tre.

Karis Ura noterades också för en seger då Sanna Hosio var snabbast i D45.

 ??  ?? TOPPNAMN. Eemeli Suominen (t.v.) och Mikko Sirén lyckades i herrklasse­n.
Fina framgångar
TOPPNAMN. Eemeli Suominen (t.v.) och Mikko Sirén lyckades i herrklasse­n. Fina framgångar
 ??  ?? HEMMASEGER. Karl Emil Lemström var etta bland 16-åringarna.
HEMMASEGER. Karl Emil Lemström var etta bland 16-åringarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland