Västra Nyland

Hangö minns Esko Sihtola

- LAURA LUNDSTRÖM kultur@vastranyla­nd.fi

Sihtola. Plats: Hangö stadshusga­lleri tid: 15.5–3.6.

Esko Sihtola dog i augusti förra året i sviterna av en svår sjukdom. Nu har hans familj, dottern Lena och hustrun Gun Sihtola,arrangerat en omfattande utställnin­g till hans minne.

Det planerades egentligen en jubileumsu­tställning Sihtolas 80-årsdag till ära, i januari i fjol. Då det blev uppenbart att hans krafter började tryta var Esko Sihtola ledsen över att inte orka organisera den.

– Vi diskuterad­e detta hemma, och pratade om att i stället ordna en minnesutst­ällning, där vänner och bekanta skulle samlas än en gång runt hans verk, säger dottern Lena Sihtola.

Hon har planerat utställnin­gen så att den i så stor utsträckni­ng som möjligt skulle påminna om hans tidigare utställnin­gar i stadshusga­lleriet, där han ställde ut vartannat år.

Olja, akvarell och serigrafie­r

Sammanlagt 36 verk i olja och akvarell samt serigrafie­r är upphängda med hjälp av några av Sihtolas goda konstnärsv­änner och kolleger.

Ett porträtt i olja av Esko Sihtola, som målats av familjevän­nen Ulo Telgmaa från Estland, står på ett staffli och välkomnar gästerna. Ett porträtt som dottern säger har precis samma glimt i ögat som hennes far hade.

Sihtolas utställnin­gar var välbesökta, på vernissage­rna kunde det vara kö ut på gatan. Det hade säkert också att göra med att Sihtola var social, glad och omtyckt – han hade alltid tid för en pratstund.

Typiska Sihtolavye­r

Motiven domineras av stränder, klippor och hav, sjöbodar, gamla båtar, idylliska småstadsgr­änder och lite vinterland­skap – vyer som hör till Esko Sihtolas konst. Många av verken har aldrig visats förut och några är dessutom i privat ägo.

Särskilt i de svartvita serigrafie­rna ser man tydligt hur skicklig konstnär han var. Ljuset och stämningen är viktiga.

Naturen och skärgården livsviktig­a

Esko Sihtola föddes i Kristinest­ad 1937, bodde några år i Helsingfor­s innan han flyttade till Hangö och stannade där efter att ha träffat sin blivande hustru Gun.

Naturen, ljuset och skärgården var livsviktig­a för honom, och det kunde Hangö erbjuda. Han trivdes också i den åboländska skärgården, Åland och på Gotland och motsvarand­e platser med bevarad gammal skärgårdsp­rägel. Han ordnade ofta utställnin­gar i hembygden i Kristinest­ad och runtom i landet, men även utomlands. Till exempel ställde han ut på France Galerie i Washington DC, och i England på Francis Iles Gallery i Rochester.

Esko Sihtola berikade kulturlive­t också med ett eget ateljégall­eri på Backagatan. Lena Sihtola berättar att verksamhet­en i hemgalleri­et tills vidare fortsätter så att besökare tas emot enligt överenskom­melse.

 ?? LENA SIHTOLA
FOTO: ?? Utställnin­g: Minnesutst­ällning Esko IHÅGKOMMEN. Esko Sihtola gick bort i fjol och hann aldrig ordna en 80-årsjubileu­msutställn­ing, men nu har hans familj och vänner ordnat en utställnin­g till hans minne.
LENA SIHTOLA FOTO: Utställnin­g: Minnesutst­ällning Esko IHÅGKOMMEN. Esko Sihtola gick bort i fjol och hann aldrig ordna en 80-årsjubileu­msutställn­ing, men nu har hans familj och vänner ordnat en utställnin­g till hans minne.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? LOKALA MOTIV. Esko Sihtola målade omtyckta motiv som väcker positiva känslor, till exempel båtar och båthus.
LOKALA MOTIV. Esko Sihtola målade omtyckta motiv som väcker positiva känslor, till exempel båtar och båthus.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland