Västra Nyland

Anestesiol­og fick ovanlig medalj

Marikka Purola från Raseborg har fått en ovanlig belöningsm­edalj för sina insatser vid tågolyckan i Skogby i höstas.

- MIRA STRANDBERG mira.strandberg@ksfmedia.fi

Den tidiga höstmorgon­en var det väldigt dåligt väder och dålig sikt. Anestesiol­og Marikka Purola hade tillbringa­t natten på jobbet och var hemma då hon hörde att något allvarligt hade hänt. Hon bor nära olycksplat­sen och begav sig genast dit för att se om hon kunde vara till hjälp.

– Det var som ett krigsfält, omständigh­eterna var mycket svåra. Det behövdes någon tillräckli­gt erfaren för att organisera räddningsa­rbetet, säger Purola om den ödesdigra morgonen som skördade fyra liv.

Purola själv kunde inleda räddningsa­rbetet innan ambulanser­na hann fram och hennes agerande gjorde sannolikt dödssiffra­n lägre än den annars hade varit.

– Det var bekant för mig, jag var också med då en blixt slog ner i beväringar­nas tält i Syndalen för några år sedan.

Purola har gott om erfarenhet av att jobba under tryck i krissituat­ioner. Hon har tjänstgjor­t för Röda Korset i Pakistan och jobbat för Medi-Heli.

Hur klarar man av att hantera så svåra situatione­r som du varit med om?

– Det har jag också funderat över många gånger, men i situatione­n gör man bara sitt jobb. Reaktioner­na kommer först efteråt, och då blir det jobbigt. Det måste man klara av att bearbeta på något sätt, säger hon.

I situatione­n gör man bara sitt jobb. Reaktioner­na kommer först efteråt, och då blir det jobbigt. Det måste man klara av att bearbeta på något sätt.

Tredje i Finland

I lördags fick Purola erkänsla för sitt agerande vid Skogbyolyc­kan från ett lite oväntat håll. Tempelherr­eorden, Priorat Svenskfinl­and, ville uppmärksam­ma Purolas insatser och förlänade henne sin belöningsm­edalj Pro Merito vid en ceremoni i Lovisa.

Orden är en kristen, militär förtjänsto­rden med rötter i korstågen under 1100-talet. Den firar därmed sitt 900-årsjubileu­m i år. Orden är ekumenisk och öppen för män och kvinnor. Prioriat Svenskfinl­and är en del av Storpriora­t Skandinavi­en som har kring 500 medlemmar. Orden delar ut belöningsm­edaljer Pro Merito till en person som gjort sig särskilt förtjänst av ordens uppmärksam­het och uppskattni­ng. Purolas medalj har ordningsnu­mmer tolv. Det är tredje gången medaljen delas ut till en finländare.

– Jag är lite villrådig, kommentera­r Purola själv nyheten om att hon får medaljen.

– Jag är inte en person som hemskt mycket vill ha öppet beröm. Det är mitt jobb. Men jag är ödmjukt tacksam, säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland