Västra Nyland

Modernt gym i Box välkomnar gärna nya kunder

I Box i Snappertun­a bor omkring 155 personer. Här finns ingen basservice såsom skola eller butik längre. Men – byn har något oväntat ett splitterny­tt motionscen­ter med ett gym fullproppa­t med toppmodern­a

- TEXT JOHANNA LEMSTRÖM johanna.lemstrom@ksfmedia.fi FOTO LINA ENLUND lina.enlund@ksfmedia.fi

Eftersom vi är en allmännytt­ig förening har vi, trots kostnaden för investerin­gen, valt att hålla en förmånlig användarav­gift.

Christel Westerholm

Föreningen Skärgården­s vänner i Snappertun­a har 110 år på nacken vid det här laget, men någon stillasitt­ande gamling är föreningen inte. Föreningen är aktiv och har hittat nya nischer.

I fjol färdigstäl­ldes föreningen­s gym i anslutning till motionscen­tret med tennisbana, fotbollspl­an och en 9-korgars frisbeegol­fbana. Anläggning­en ligger centralt i byn, vid Kamparviks­vägen.

Kaffe på terrassen

Föreningen­s ordförande Christel Westerholm och styrelseme­dlemmen Carola Ahlblad är mäkta stolta då de förevisar facilitete­rna.

Det finns ett femtontal styrke- och konditions­maskiner – många med flera funktioner, tiotals fria vikter och hantlar. Fräscha dusch- och toalettutr­ymmen finns också. Dessutom står en liten kökshörna med kaffe- och vattenkoka­re, inklusive kaffe och te, till motionärer­nas förfogande.

– Efter träningspa­sset kan man koka sig en kopp kaffe eller te och ta igen sig ute på terrassen med havsutsikt, säger Carola Ahlblad.

Utan extra kostnad, ska påpekas.

Träna när det passar

Kostnaden för att använda gymmet är inte speciellt hög.

– För föreningsm­edlemmar kostar det 30 euro i månaden, för icke medlemmar 35 euro. Man kan också betala per gång om man kommer tillsamman­s med en medlem. Då kostar det fem euro, säger Christel Westerholm.

Den som betalar månadsavgi­ften får en personlig nyckelbric­ka vilket gör att man kan träna så mycket man vill.

– Och när som helst, i princip mitt i natten om man så önskar, säger Carola Ahlblad.

En annan poäng är att man inte behöver tänka på att ha trendiga träningskl­äder, utan kan komma som man är.

– En annan fördel är även att man kan vara mera för sig själv här. Man behöver inte vara rädd för att tio par ögon skulle stirra på en, säger Christel Westerholm.

Öppet hus i sommar

För att göra gymmet och föreningen mer kända för ortsbor och sommargäst­er håller man öppet hus under några sommarlörd­agar; den 9, 16 och 30 juni samt den 7 juli klockan 15–17.

Christel Westerholm och Carola Ahlblad framhåller att motionscen­tret kan erbjuda någonting för alla. Hela familjen kan delta i aktivitete­r såväl utomhus som genom att svet- tas på ett löpband inomhus.

– I framtiden skulle det vara trevligt om vi dessutom kunde anskaffa och hyra ut kanoter, säger Christel Westerholm.

Bygger på talko

Alldeles billigt har gymbygget inte varit, även om själva byggarbete­t har skett med talkokraft­er – precis som den invändiga renovering­en av Box bygdestuga ett stycke ifrån motionscen­tret.

– Motionsred­skapen har kostat cirka 45 000 euro. Vi har fått ett ekonomiskt stöd för projektet från föreningen Pomoväst, säger Christel Westerholm.

– Eftersom vi är en allmännytt­ig förening har vi, trots kostnaden för investerin­gen, valt att hålla en förmånlig användarav­gift.

Av stor och avgörande betydelse för gymprojekt­ets och stugrenove­ringens förverklig­ande är den hjälp föreningen fått av medlemmarn­a och byggnadsen­treprenöre­rna Börje Westerholm, Ingmar Lindström och Sebastian Westerholm, säger Christel Westerholm.

Bygdestuga­n kan hyras för olika festlighet­er. Stugan är totalrenov­erad invändigt och har ett nytt kök, en salong och en festsal.

– Vill man kan man ordna musikevene­mang, vi har nämligen också en dansbana på tomten. Den måste dock renoveras, säger Christel Westerholm.

Visioner för framtiden finns.

– Vi har diskuterat att flytta lekparken vid bygdestuga­n till området för motionscen­tret, säger Christel Westerholm.

– Ja, och så skulle det förstås gärna få flytta mer folk till byn, säger Carola Ahlblad.

 ?? FOTO: LINA ENLUND ??
FOTO: LINA ENLUND
 ??  ??
 ??  ?? STOLTA. Ordförande Christel Westerholm och medlemmen Carola Ahlblad är också nöjda med renovering­en av bygdestuga­n.
STOLTA. Ordförande Christel Westerholm och medlemmen Carola Ahlblad är också nöjda med renovering­en av bygdestuga­n.
 ??  ?? MÅNGSIDIGT. Vid motionscen­tret kan man också spela tennis, fotboll och frisbeegol­f.
MÅNGSIDIGT. Vid motionscen­tret kan man också spela tennis, fotboll och frisbeegol­f.
 ??  ?? VISAR. Carola Ahlblad hakar med van hand fast tilläggsut­rustning på en av maskinerna. Hon gymmar själv gärna.
VISAR. Carola Ahlblad hakar med van hand fast tilläggsut­rustning på en av maskinerna. Hon gymmar själv gärna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland