Västra Nyland

Ledare: Talkokraft­er behövs för evenemang.

Finland är föreningar­nas förlovade land. Talkoandan lever och i år har flera engagerat sig än i fjol.

- MARINA HOLMBERG marina.holmberg@ksfmedia.fi

Våren och sommaren är högtid för evenemang runtom i regionen. Förra helgen kördes till exempel Bruksrunda­n på motorcykel med start och mål i Ekenäs, Stafettkar­nevalen gick av stapeln i Åbo och i kväll börjar den stora handbollsf­esten Sjundeå Cup.

Gemensamt för de här och de flesta andra händelser är att det behövs frivilliga krafter som på egen tid oftast utan ersättning ställer upp och gör konkreta saker för att evenemange­t ska kunna ordnas och löpa smidigt.

De frivilliga insatserna behövs före, under och efter arrangeman­get.

Ibland höjs röster för att det skulle vara si och så med talkoandan. En färsk undersökni­ng som Taloustutk­imus gjort, på uppdrag av Medborgara­renan, Kyrkostyre­lsen, Studiecent­ralen Sivis, visar att intresset för frivilliga­rbetet ökar.

I undersökni­ngen, där 1 000 per- soner intervjuad­es personlige­n, uppgav 40 procent av dem att de gör frivilligt arbete. För tre år sedan var motsvarand­e siffra 33 procent. Däremot har antalet timmar en person utför frivilligt arbete sjunkit. För tre år sedan låg medeltalet på 18 timmar per månad, nu 15 timmar per månad.

Det finns ändå stora variatione­r, till exempel studerande och skolelever gör i medeltal 25 timmar frivilligt arbete på en månad medan en högre tjänsteman bara hinner med dryga 7 timmar.

Det är främst kvinnor och unga som gör frivilligt arbete medan andelen män och äldre som jobbar frivilligt har minskat.

Det man mest gör frivilligt är hjälper till med något, talkoarbet­e och rådgivning.

De främsta orsakerna till att man inte deltar i frivilligt arbete är brist på tid och att ingen bett en med.

Det är mest populärt att göra frivilligt arbete för barn och unga. Det frivilliga arbetet utförs för det mesta inom föreningar och organisati­oner.

Det frivilliga arbetet är mycket viktigt för föreningar. Utan talkokraft­er skulle vår region ha få evenemang. Ett evenemang som Sjundeå Cup, med långa anor, binder samman inte bara byn utan hela handbollsf­olket.

Under sommaren blomstrar också sommartorg­en runtom i byarna. De liksom andra jippon binder samman ortsbor och fritidsboa­re på ett enkelt och naturligt sätt.

För föreningar är evenemang viktiga inkomstkäl­lor. Till exempel Sjundeå Cup ger inkomster så att föreningen kan erbjuda meningsful­l sysselsätt­ning åt ortens barn och unga medan till exempel Bruksrunda­ns intäkter går till välgörenhe­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland