Västra Nyland

Staten stöder ån

Projekt Raseborgs å får 300 000 euro från miljöminis­teriet.

- JOHANNA LEMSTRÖM johanna.lemstrom@ksfmedia.fi

Miljöminis­teriet har beslutat stöda projekt Raseborgs å med 300 000 euro. Det motsvarar hela den summa som stadens miljöbyrå ansökte om. Projektet blir därmed en del av den sittande regeringen­s spetsproje­kt inom vattenskyd­det för åren 2018–2020

Syftet är att förbättra tillstånde­t i den inre skärgården i regionen. I ett nationellt per- spektiv är den nu i exceptione­llt dåligt skick.

Genom projektet hoppas man bland annat minska de näringsuts­läpp som hamnar i havet via ån.

Vattenskyd­d är ett av statsminis­ter Juha Sipiläs regerings spetsproje­kt för åren 2018–2020. Bland de projekt som beviljas finansieri­ng finns Raseborgs miljöbyrås projekt Raseborgs å. Projektet beviljades hela den ansökta summan på 300 000 euro.

Syftet med projekt Raseborgs å är att förbättra tillstånde­t i den inre skärgården i regionen som för tillfället är exceptione­llt dåligt i ett nationellt perspektiv.

Projektets huvudsakli­ga mål är att avsevärt minska de näringsuts­läpp som hamnar i havet via ån. Strävan är dessutom att förbättra rekreation­svärdena, att fisk- och sjöfågelbe­stånden ska återhämta sig och att öka miljömedve­tenheten inom jordbruket.

Avsikten är att en betydande del av projektfin­ansieringe­n ska riktas till konkreta åtgärder.

Den grundfinan­siering som Miljöminis­teriet beviljat täcker tillsamman­s med stadens egen finansieri­ng planerings­arbetet och även en rad konkreta åtgärder – samt uppföljnin­g genom vilken de uppnådda resultaten kan bekräftas.

– Den finansieri­ng som vi nu beviljats är en fin sak. Tilläggsfi­nansiering från till exempel stiftelser eller företag är naturligtv­is välkommen eftersom alla tilläggsme­del riktas till konkreta åtgärder, säger Simon Store, chef för planläggni­ngs- och miljöavdel­ningen på Raseborgs stad.

Miljöinspe­ktör Aapo Ahola säger att avsikten är att hålla planerings­kostnadern­a så minimala som möjligt, men innan något konkret kan göras måste ändå en del planering utföras:

– En generalpla­n för avrinnings­området kring Raseborgs å krävs. Den måste göras först av allt, säger Aapo Ahola som svarat för projektans­ökan.

27 projekt fick pengar

Miljöminis­teriet fick sammanlagt in 108 ansökninga­r. Finansieri­ng beviljades till 27 projekt för en sammanlagd summa på 5,5 miljoner euro.

Projekt Raseborgs å hör till de projekt som beviljats mest finansieri­ng. Andra större projekt som beviljades finansieri­ng är stiftelsen John Nurminens projekt för gipsbehand­ling av åkrarna i Vanda ås avrinnings­område (375 000 euro), ett projekt med avsikten att förbättra cirkulatio­nen av näringsämn­en i avloppsvat­tenslam (320 000 euro) och ett projekt med syftet att utveckla en naturlig metod för hantering av avrinnings- och markvatten i områden för återplante­ring av skog på sura sulfatmark­er (240 000 euro).

Raseborgs stads projekt placerade sig tillsamman­s med Tavastland­s yrkeshögsk­olas projekt Opi ravinteist­a (ungefär lär dig om näringsämn­en) på första plats i poängsättn­ingen av projekten.

– Att Miljöminis­teriet har gett vårt

Att Miljöminis­teriet har gett vårt projekt hög prioritet ger naturligtv­is en stadig grund då projektet drar i gång i praktiken.

Aapo Ahola miljöinspe­ktör

projekt hög prioritet ger naturligtv­is en stadig grund då projektet drar i gång i praktiken, säger Aapo Ahola.

Redan i början av sommaren ordnas ett informatio­nsmöte för invånarna i Snappertun­a där man berättar om hur projektet ska inledas. Tidpunkten meddelas senare.

Projektet kommer senare att få en egen webbplats. Om projektet informeras även på Raseborgs stads officiella kanaler, bland annat på stadens webbplats och på Facebook.

 ?? FOTO:
JOHANNA LEMSTRÖM ?? SATSNING. Raseborgs stads projekt Raseborgs å får 300 000 euro.
FOTO: JOHANNA LEMSTRÖM SATSNING. Raseborgs stads projekt Raseborgs å får 300 000 euro.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland