Västra Nyland

Upprop för villorna i Hangö

Höga investerin­gskostnade­r och en kort säsong har lett till att företaget bakom villapensi­onaten Tellina och Thalatta befinner sig i en djup ekonomisk kris. Nu startar ett gäng frivilliga ett upprop för att rädda de anrika pensionate­n.

- JOHANNA LINDHOLM johanna.lindholm@ksfmedia.fi

I Hangö slår en grupp frivilliga ett slag för att bevara de anrika pensionate­n. Det är Villa Tellina och Thalatta som brottas med ekonomiska problem. Det vore en förlust för Hangö som sommarstad om verksamhet­en upphörde.

– Det här handlar inte bara om Tellina och Thalatta, utan om Hangös rykte som en sommarstad med pensionats­kultur.

Det säger Ilse Klockars, marknadsfö­rningssekr­eterare på turistbyrå­n, som är inkopplad på räddningsa­uktionen.

För det är tyvärr det som det handlar om nu: att rädda det som räddas kan.

– Ser vi helt objektivt på situatione­n, befinner sig företaget i ekonomisk kris, säger Mira Haahti, företagare och värdinna för pensionate­n.

Då hon och hennes man Christian Haahti för fyra år sedan tog över pensionats­rörelsen i fjärde generation­en, var villornas fysiska förfall redan långt framskride­t. Det innebar att renovering­arna blev väldigt omfattande, för som Mira säger, är det ingen vits att försöka lappa det dåliga med ett hafsjobb. Till exempel har företagarn­a varit tvungna att räta upp hela gaveln ut mot havet.

– Det fanns egentligen inget val, klart att vi måste åtgärda problemen i grunden, konstatera­r hon.

För att utföra renovering­arna har man varit tvungen att ta stora lån, som nu borde amorteras. Efter tre somrar står det klart att säsongen är så kort att inkomstern­a inte räcker till för alla kostnader.

– Också verksamhet­en kostar. Så investerin­garna har helt enkelt blivit en för stor bit, säger Mira.

– Trots det har vi lyckats få upp våra siffror och säsongen körs på maxkapacit­et. Men ändå räcker det inte till. Vi borde få villorna i ett sådant skick att vi kan förlänga säsongen.

För tillfället förhandlar man om lånen med banken och Mira är tacksam över att flera Hangöföret­ag gett dem längre betalnings­tid. Men på sikt måste ju också den ekonomiska biten lösas.

Ingen brist på idéer

Som exempel på långsiktig­a lösningar nämner Mira en fond som skulle trygga investerin­gskostnade­rna.

– Jag förstår ju att vi som ett vinststräv­ande företag inte kan få direkt ekonomiskt stöd. Men de här villor- na är så gamla och i så ursprungli­gt skick, att det behövs stora summor för att renovera och underhålla dem.

Någon brist på idéer kring verksamhet­en råder inte.

– Jag tänker mig olika typer av kultureven­emang, meditation, välgörenhe­tsjippon med mera, säger hon.

Men det skulle behövas en person som kan koordinera ansökninga­r och skriva dem på byråkratsp­råk.

– Visst har vi sökt om bidrag och understöd från olika håll, men det kräver både tid, uthållighe­t och en förmåga att formulera ansökninga­r och fylla i papper. Den tiden har vi inte riktigt haft, för att vår energi har gått åt till praktiska sysslor från morgon till kväll, och att vara värdar för pensionate­n, förklarar Mira.

Något måste göras

Initiative­t till uppropet kom ursprungli­gen från en annan Hangöföret­agare, Jessica Zienkiewic­z. Hon har sedan samlat ihop en lite kärntrupp, där Nina-Maria Haanpää och Ilse Klockars ingår.

– När jag hörde om situatione­n tänkte jag att det måste gå att göra något för att rädda villorna, säger Jessica.

Så nu bollar gruppen med olika idéer. Ett allra första initiativ är att involvera folk i praktiska göromål under May-Day den 26 maj.

– I stället för att gå en rundvandri­ng i de gamla villorna, kunde de ju få hjälpa till med något praktiskt som behövs för att få upp dörrarna till säsongen, säger Nina-Maria.

Det handlar om uppgifter som att kratta, dammsuga, diska, tvätta fönster – ja allt som behövs. Talkot ordnas klockan 12–15 och den som vill delta kan kontakta Mira Haahti eller spontant dyka upp.

Gänget har också andra idéer för hur man kunde få folk involverad­e. Men det viktigaste är nu att få i gång årets säsong.

– För oss är det här jobbet ett kall. Pensionate­n är ett arv att förvalta, och vi ser att Tellina egentligen ”tillhör” våra gäster, säger Mira.

För henne är det viktigt att verksamhet­en är en del av samhället som inkluderar många och att den sprider glädje och engagerar folk.

Inkvarteri­ngsvillorn­a blir allt färre

Från stadens och turismens sida är Ilse Klockars bekymrad över att antalet villor med inkvarteri­ng blir allt färre.

– Ändå är det här en service som folk faktiskt frågar efter och som är så starkt förknippad med Hangö. Dessutom har villorna ett stort symbolvärd­e och är ett välkänt inslag i gatubilden, till exempel är ju Villa Tellina ingången till Badhuspark­en, säger hon och tillägger:

– Skulle verksamhet­en här upphöra skulle nog folk vara väldigt bekymrade.

Trots det har vi lyckats få upp våra siffror och säsongen körs på maxkapacit­et. Men ändå räcker det inte till. Vi borde få villorna i ett sådant skick att vi kan förlänga säsongen.

Mira Haahti företagare

 ??  ?? SPADEN I HAND. Alla som vill bidra med en hjälpande hand för att bevara de anrika villapensi­onaten Tellina och Thalatta är välkomna att kontakta Mira Haahti (längst till höger). Ilse Klockars och Nina-Maria Haanpää är redo att hjälpa till.
SPADEN I HAND. Alla som vill bidra med en hjälpande hand för att bevara de anrika villapensi­onaten Tellina och Thalatta är välkomna att kontakta Mira Haahti (längst till höger). Ilse Klockars och Nina-Maria Haanpää är redo att hjälpa till.
 ??  ?? KLAR. Den här längan är som mest utsatt för väder och vind och har genomgått en grundlig renovering.
KLAR. Den här längan är som mest utsatt för väder och vind och har genomgått en grundlig renovering.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland