Västra Nyland

Ekta tar fram lägervarda­gen

Så nära den ursprungli­ga platsen som möjligt, ett stenkast från garnisonso­mrådet, visas i sommar en utställnin­g över fånglägret i Dragsvik.

- MIRA STRANDBERG mira.strandberg@ksfmedia.fi

Den autentiska miljön, en gammal kasernbygg­nad som sannolikt tjänat som fångvaktar­nas tillhåll, ger en extra dimension om utställnin­gen om fånglägret i Dragsvik denna sommar. – Det är inget trevligt ämne men det här är det enda sättet att bli du med sin historia, säger Dan Lindholm, museichef på Ekta museum som sammanstäl­lt utställnin­gen.

Utställnin­g: Fånglägerh­elvetet

Dragsvik. Plats: H-byggnaden på

Ekåsens område, Raseborgsv­ägen

37. Öppet: 22.5–26.8, ti-sö 11–17.

– Fastän det kommer upp mycket kring inbördeskr­iget och 1918 nu så tyckte vi att det var vår uppgift att lyfta fram fånglägret. Det är väldigt tragiskt, inget trevligt ämne, men det här är det enda sättet att bli du med sin historia, säger Dan

Lindholm, museichef på Ekta museum i Ekenäs.

Museet ställer under sommaren ut en liten utställnin­g om fånglägret för röda fångar som verkade på garnisonso­mrådet i Dragsvik under inbördeskr­iget. Den är inhyst i en gammal kasernbygg­nad som ligger på Ekåsenområ­det, så nära den ursprungli­ga platsen som möjligt. Byggnaden användes sannolikt av fångvaktar­na på lägret.

Här berättas historien om lägret genom fotografie­r, texter och personliga öden. Ett av de öden som presentera­s mer ingående är Lauri Salmis. Han var fånge på fånglägret och återger minnen om sadistiska fångvakter. Också lägerchefe­n Kaarlo Leisten får komma till tals, genom ett brev han skickat till chefen för krigsfänge­lseväsende­t om fångar som skjutits i lägret.

Tung process

Just minnen, memoarer och brev är det främsta material som finns bevarat från fånglägret i Dragsvik.

– Det är ju mest subjektiva minnen men vi har strävat efter en mer objektiv utställnin­g med lite från båda sidor. Vi vill berätta hur det var på fånglägret och i om med att vi råkar ha det här utrymmet tyckte vi att det skulle passa bra med en utställnin­g här. Då får man kanske en mera konkret uppfattnin­g om hur det har varit, säger amanuens

Vesa Kiljo vid Ekta.

– Det har varit en av de andligt tyngsta processer jag varit med om att i veckotal bara läsa om grymhet efter grymhet. Och godkänna att det här verkligen har hänt. Det kommer en väldigt nära, säger Kiljo.

Fånglägret i Dragsvik är väl dokumenter­at tack vare Sture Lind

holms bok Fånglägerh­elvetet Dragsvik. Utställnin­gen har fått samma namn som boken och har gjorts i samarbete med Lindholm.

Utöver lägertiden berättas också kort om hur själva garnisonso­mrådet blev till och om fortsättni­ngen på fånglägret: tvångsarbe­tsinrättni­ngen som fungerade fram till 1940.

Viktigt att förstå

Kiljo ser det som viktigt att tala om inbördeskr­iget och illustrera skeendena.

– Det är viktigt att visa vad det leder till om vi lever i egna bubblor och slutar tala med varandra och slutar förstå varandra. Jag tror att det var en stor överraskni­ng för alla att det gick så här för 100 år sedan. Om det hade funnits politiker som lugnade ner läget så hade det kanske inte hänt, men nu gick det så här för att alla spetsade till läget. Och det händer fortfarand­e på många håll i världen, säger Vesa Kiljo.

 ?? FOTO: KRIGSMUSEE­T ?? DÖDLIGT. Närmare 3 000 personer dog i fånglägret i Dragsvik.
FOTO: KRIGSMUSEE­T DÖDLIGT. Närmare 3 000 personer dog i fånglägret i Dragsvik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland