Västra Nyland

Nu skall Skogby synas

I början av juni lanserar Skogby byaråd en webbportal. Byarådets ordförande Piia Hasselberg berättar att den nya portalen är nyttig. – På det här viset hoppas vi i högre grad än tidigare nå ut till de unga.

- JESPER SUNDSTRÖM jesper.sundstrom@ksfmedia.fi

Piia Hasselberg är ordförande för Skogby byaråd och hon berättar att tanken om en webbportal föddes i fjol. I grund och botten handlar det om att erbjuda en plats där de olika lokala föreningar­na och aktörerna kan synas. Dessutom blir det enklare för allmänhete­n att ta del av vad som är på gång i byn.

– Vi kallar det för en portal efter- som det inte endast handlar om en webbsida. Vi använder oss också av olika sociala medier, till exempel Instagram och Snapchat. På det här viset hoppas vi i högre grad än tidigare nå ut till den unga befolkning­en.

Det är datanomlin­jen vid Axxell som har utarbetat portalen under ledning av lärarna Martin Molnar och Agneta Ekbom. Hasselberg berättar att byarådet förespråka­r samarbete och dessutom har Axxell designat byarådets nya logo.

– Beträffand­e portalen gav vi dem rätt fria händer även om vi förstås hade lagt upp en del riktlinjer. Samarbetet har fungerat bra och även i fortsättni­ngen är vi intressera­de av att göra något tillsamman­s med Axxell.

Det är inget sammanträf­fande att portalen lanseras just i år. Det är ett sätt att uppmärksam­ma flera av de föreningar som redan har firat, eller skall fira, olika jubileum.

– Vi firar 25 år, FBK-verksamhet­en fyller 60 år, Skogby IK fyllde 80 år och inom ett par år fyller Skogby UF 100. Genom portalen hoppas vi öka samarbetet och gemenskape­n i byn, säger Hasselberg.

Även om det finns flera föreningar som drar nytta av den nya webbfunkti­onen så är det klart att vissa av dem redan nu är kändare och har en större dragningsk­raft. Till exempel marknadsfö­rs bunkermuse­um Irma och Hangö frontmuseu­m flitigt. Det har också varit en utmaning att vissa av föreningar­na sedan förr har varit aktivare än andra på internet. På samma gång har det heller inte alltid varit enkelt att sälja in fördelarna med internet åt alla.

– Framför allt har det kanske inte funnits den nödvändiga kunskapen om hur man når ut till de unga. Det är inget fel på klassisk marknadsfö­ring, men i dag måste man synas brett på webben. Det räcker inte endast med en webbsida och ett konto på Facebook, det krävs också andra kanaler, säger Hasselberg.

Det är inget fel på klassisk marknadsfö­ring, men i dag måste man synas brett på webben.

Piia Hasselberg ordförande för Skogby byaråd

”Byn har vaknat till liv”

Överlag anser Hasselberg att det är mycket på gång i Skogby. I fjol öppnade bunkern Irma sin dörr för allmänhete­n och det finns också andra saker att bekanta sig med. Bland annat i somras ordnades det evenemang där invånarna fick äta tillsamman­s på stranden och tanken är att göra samma sak igen.

– En av invånarna sade att byn har vaknat till liv igen tack vare allt det här och visst känns det så. Dessutom får vi hela tiden förslag på vad vi kunde satsa på till näst. Det är allt från stora till små idéer.

Till exempel har man jobbat för cykelställ vid busshållpl­atserna så att elever som åker skolbuss kan parkera sina cyklar där.

– Vi har mycket på gång och i början av juni är det dags för vår första Skogbydag någonsin. Utöver det har vi också andra evenemang i kikaren men jag kan inte berätta mera just nu, säger Piia Hasselberg.

 ?? FOTO: LINA ENLUND ?? HISTORISKT. Det finns mycket att se i närheten av Skogby, här står Piia Hasselberg utanför bunkermuse­um Irma.
FOTO: LINA ENLUND HISTORISKT. Det finns mycket att se i närheten av Skogby, här står Piia Hasselberg utanför bunkermuse­um Irma.
 ?? FOTO: LINA ENLUND ?? NY FUNKTION. I början av juni lanseras Skogbys portal, säger Piia Hasselberg. Detta för att bland annat bunkermuse­um Irma (i bakgrunden) skall synas bättre.
FOTO: LINA ENLUND NY FUNKTION. I början av juni lanseras Skogbys portal, säger Piia Hasselberg. Detta för att bland annat bunkermuse­um Irma (i bakgrunden) skall synas bättre.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland