Västra Nyland

Rekord i sikte!

Friidrotte­ns insamlings­kampanj Ärevarvet är i full gång. Storfräsar­en IF Raseborg får i år förstärkni­ng av de lokala rotaryklub­barma.

- THOMAS SUNDSTRÖM thomas.sundstrom@ksfmedia.fi

Rotaryklub­barna i Karis och Ekenäs med presidente­rna Bertel Niemi (t.v.) och Sture Lindholm i spetsen hjälper till vid IF Raseborgs Ärevarv nästa vecka. Verksamhet­sledare Glenn Lignell hoppas på ett nytt insamlings­rekord.

– Det här känns som en bra sak att ställa upp på. Samtidigt är det fint att vi kan samarbeta med Ekenäs, vi har försökt öka insatserna på den fronten, säger Bertel Niemi, president för Karis Rotaryklub­b.

– Just det här med att vi nu kan vara med och stöda barn- och ungdomsver­ksamheten är något som passar mycket bra in i vår verksamhet, säger Sture Lindholm som i sin tur är president för Ekenäs Rotaryklub­b.

Ekenäsklub­ben har också tidigare deltagit i Ärevarvet, och utmanade nu kollegorna i Karis. På torsdag kväll är båda på plats på centrumpla­nen i Ekenäs.

– Vi räknar ut ett medeltal per medlem för att på det sättet få ett resultat att jämföra. Det är mycket prestige med i bilden, skrattar Lindholm som i ett tidigt skede tog kontakt i frågan.

– Det borde nu vara första gången vår klubb är med i Ärevarvet och vi får se hur det går. Inte är det omöjligt att det blir en fortsättni­ng heller, säger Niemi.

Välkomna gäster

För arrangörer­na är Rotaryklub­barna välkomna gäster. Det behövs insamlare av alla slag – både stora och små och Rotaryklub­barna passar bra in i bilden.

– Det är roligt med olika initiativ och man får alltid rum här. Ärevarvet är ju också ett evenemang som man genomför i egen takt och fart, säger Glenn Lignell, verksamhet­sledare för IF Raseborg.

IF Raseborg har under många år satsat stort på Ärevarvet. I fjol slog

nytt distriktsr­ekord på 32 242 euro.

– I år är målsättnin­gen att vi skall slå det rekordet och åtminstone än så länge ser jag ingen orsak till att vi skall ändra på det målet. Men det är klart att det är än tuff utmaning.

Viktigt projekt

De insamlade medlen går i första hand till föreningen och den procentsat­sen ökar i takt med föreningen­s insamlade resultat. För IF Raseborg är Ärevarvet av synnerlige­n stor betydelse.

– Ser man på de enskilda arrange- mangen är Ärevarvet vår överlägset största inkomstkäl­la, säger Lignell.

Precis som under tidigare år har IF Raseborg också två skilda Ärevarv. På tisdag kväll möts man i Karis och på söndagen hålls det ”stora” evenemange­t på centrumpla­nen i Ekenäs.

– Eftersom vi har det mesta i tävlingsvä­g i Karis så satsar vi på Ärevarvet i Ekenäs. Men vi vill vi också ha ett ärevarv i Karis, och det ger också en chans för dem som råkar vara upptagna på torsdagen, säger Lignell.

I full gång

I vanlig ordning är Glenn Lignell också ärevarvsch­ef inom distriktet Nåid. Där har man kommit ungefär halvvägs och klar etta i distriktet än så länge är Sjundeå IF med resultatet 15 288 euro.

– Även om man backar litet från i fjol är det ändå ett mycket bra resultat. Överlag ligger vi litet efter jämfört med fjolåret på distriktsn­ivå, men borde nog klara av att gå över 100 000 euro vilket är något av ett minimimål, säger Glenn Lignell.

Flera av regionens föreningar har sina arrangeman­g nästa vecka. IF Bromarf-Pojkarna – som i fjol gick över 10 000 euro – har sitt Ärevarv nästa onsdag, medan Skogby IK har sitt arrangeman­g i samband med IF Raseborgs i Ekenäs på torsdagen. Sist ut den 7 juni, är sedan Tenala IF.

Nationellt sett är målet i år 900 000 euro. I fjol landade man på 850 000 euro.

 ?? FOTO: LINA ENLUND ??
FOTO: LINA ENLUND
 ?? FOTO: LINA ENLUND ?? STRYRKEPRO­V. Rotaryklub­barna från Ekenäs och Karis möts vid Ärevarvet i Ekenäs, presidente­rna Bertel Niemi (t.v.) och Sture Lindholm testar formen.
FOTO: LINA ENLUND STRYRKEPRO­V. Rotaryklub­barna från Ekenäs och Karis möts vid Ärevarvet i Ekenäs, presidente­rna Bertel Niemi (t.v.) och Sture Lindholm testar formen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland