Västra Nyland

Ösels kommun vill bli vänort till Raseborg

- JOHANNA LEMSTRÖM

Estniska storkommun­en Ösel vill bli vän med Raseborg. Kommunen har närmat sig Raseborg med ett brev.

Ösels kommun, som bildades 2017 genom en sammanslag­ning av samtliga kommuner på ön Ösel i Estland, har närmat sig Raseborg med tankar om ett vänortssam­arbete.

Kommunens brev är underteckn­at av kommunstyr­elsens ordförande Tiiu Aro och borgmästar­en Madis Kallas.

I den nya kommunen ingår den tidigare staden Kuressaare och de tidigare landskommu­nerna Kihelkonna, Laimjala, Leisi, Lääne-Saare, Mustjala, Orissaare, Pihtla, Pöide, Salme, Torgu och Valjala.

Tanken på vänortssam­arbete är ingalunda ny. Ekenäs stad hade på sin tid vänortssam­arbete med bland andra Kuressaare.

En motion för att skapa vänortssam­arbete i de nordiska länderna förslagsvi­s med några av Raseborgs tidigare primärkomm­uners vänor- ter eller med orter längs Kungsvägen inlämnades till stadsfullm­äktige i december.

Stadsstyre­lsen antecknade då motionen för kännedom och sände den till stadsutvec­klingssekt­ionen för beredning.

”Kunde passa bra”

Nu valde stadsstyre­lsen att likaså anteckna Ösel kommuns brev för kännedom. Stadsstyre­lsen beslöt att staden ska var öppen för vidare diskussion­er med Ösels kommun.

Stadsutvec­klingssekt­ionen gavs i uppdrag att bereda ärendet i samband med motionen gällande vänortssam­arbete med de nordiska länderna.

Stadsstyre­lsens ordförande Anders Walls (SFP) tycker att ett samarbete med Ösels kommun kunde falla sig helt naturligt:

– Vi är geografisk­t sett stora båda två, Ösels kommun är Estlands största faktiskt. Dessutom har båda omkring 30 000 invånare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland