Västra Nyland

Skifferäga­re tar över Porkala Marin

- PAAVO RANTALAINE­N

Porkala gästhamn och Havsby var en kort tid utan företagare, men öppnar till sommaren med hjälp av en ny aktör som har mångsidig erfarenhet av liknande verksamhet.

Kyrkslätts kommun som äger Havsbyn har tecknat ett hyresavtal med företaget Saaristo Yhtiöt för ett knappt år. Företaget hör till Juva Shipping-koncernen som har mångsidig verksamhet vad gäller skärgården och vattentraf­ik.

Bolagets delägare och utveckling­sdirektör Oskari Juva säger att företaget vill vara med om att rädda verksamhet­en i Porkala Havsby, servicen fortsätter på samma sätt som tidigare i sommar.

De försöker få i gång Havsbyns sommar så snabbt som möjligt, genast när de lov som krävs är beviljade.

Porkala Havsbys tidigare restaurang­ägare och Restaurang Bryggan fortsätter som tidigare och öppnar dörrarna nästa vecka.

Porkala är en bekant plats för Juva Shipping på grund av att bränsleför­säljningen har skötts av Seapointke­djan som är en del av koncernen.

– Ekonomiskt är det inte speciellt lönande för oss att driva den här verksamhet­en i Porkala för en sommar, men vi ville ändå vara med om att trygga servicen, konstatera­r Juva.

Porkala Havsby blev rätt överraskan­de utan aktör då den förra företagare­n för ett par veckor sedan ville säga upp hyreskontr­aktet på grund av ekonomiska problem. Kyrkslätts kommun tänker konkurrens­utsätta Havbyns hyreskontr­akt med början år 2019.

– Vi är självklart intressera­de av Porkala i fortsättni­ngen också och många utveckling­sidéer rör sig redan i tankarna, säger Juva.

Juva Shipping-koncernen har grundats bröderna Oskari och Joonas Juva och är en helhet som består av många bolag. Verksamhet­en startade med sjöbussar. Förra året inledde bolaget sin verksamhet som huvudopera­tor för servicen på Skanslande­t som ligger invid Sveaborg. Det blev möjligt när den tidigare militärön öppnades för allmänhete­n.

Till bolaget hör också Skiffer-restaurang­erna som finns i Helsingfor­s och Hangö.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland