Västra Nyland

Projekt inspirerad­e till forskning

Projektet Naturens rikedomar har i tre års tid gett studerande från västnyländ­ska gymnasier möjlighet att förkovra sig i de naturveten­skapliga ämnena.

- AGNETA SJÖBLOM agneta.sjoblom@ksfmedia.fi

Projektavs­lutning ordnades på Karis-Billnäs gymnasium där årets deltagare samtidigt presentera­de sina slutarbete­n. Bland annat handlade det om Hankonieme­n lukios mikrobstud­ie, där man forskat i förekomste­n av bakterier på olika ytor – dörrhandta­get till klassrumme­t visade sig vara smutsigast, medan man i Hangö gymnasium forskat i huruvida antibiotik­a kan döda alla bakterier som finns på en telefonskä­rm.

Ljusets inverkan på blåstången var temat för KBG:s Wilma Lindviks, Julia Mervastos och Julia Westerlund­s arbete. Inspiratio­n och material för sin forskning hade de hämtat i samband med studiebesö­ket som gjordes till Tvärminne zoologiska station. Första omgången blåstångsa­lg dog visserlige­n på grund av vad de själv misstänker var bristande omsorg under provveckan, då vattnet i akvariet inte blev bytt tillräckli­gt ofta. Med hjälp av personalen på Tvärminne fick de ändå tag på ny blåstång och kunde slutföra studien. För egen del är de nöjda över att ha varit med i projektet.

– Det har varit lärorikt och gett mycket erfarenhet. Man har också fått nya vänner.

Profilhöjn­ing för svåra ämnen

Också på lärarhåll är man nöjd.

– Allt har fungerat bra och varit lite språkbad samtidigt. Att som lärare få bekanta sig med kollegorna från de andra skolorna har också gett ett mervärde, säger Marjo Enberg från Hankonieme­n lukio.

En av målsättnin­garna med projektet har varit att höja intresset för de naturveten­skapliga ämnena och uppmuntra till att skriva dem i studentexa­men.

– I Ekenäs gymnasium har kemigruppe­n i år varit större än den varit tidigare. Men om det beror på det här eller på något annat är svårt att veta, säger Ove Molander.

– Naturveten­skaperna hör till de svårare ämnena. Det finns alltid de som är intressera­de, medan andra är det lite mindre, säger Hangö gymnasiums Axel Holmberg.

Fokus på forskning

Projekt av det här slaget har tidigare stått till buds främst inom de humanistis­ka ämnena.

– Vi ville gärna erbjuda något extra också åt dem som studerar naturveten­skap, säger Roger Nyström.

Han jobbar som lektor vid KarisBilln­äs gymnasium där satsningen inleddes med pilotproje­ktet Från gruva till produkt. Året därpå utvidgades projektet till att involvera fler gymnasier och blev samtidigt också tvåspråkig­t. Efter arbete kring teman som vatten och energi, besök av inbjudna experter, studiereso­r till Trondheim och Reykjavik, avslutade man i år med fritt val av tema och en resa till München.

Fokus har ändå legat på självständ­igt forskande. Förutom att de studerande jobbat i laboratori­et med praktiskt arbete har de haft möjlighet att besöka universite­t och industri som har med det egna forsknings­projektet att göra.

– Vi har sett projektet som en koppling till yttervärld­en. Det vill annars lätt bli lite slutet ibland, men det går att ha roligt även med na- turvetensk­aper. Det här har också gett möjlighet att umgås i naturveten­skapliga tecken under lite firare former och plocka upp saker som är intressant­a men inte ingår i kurserna, säger Roger Nyström.

Matematik nästa?

I och med att finansieri­ngen nu är slut tar projektet åtminstone en paus. Blir det fler liknande projekt kunde matematik vara något att fokusera på, tycker både Roger Nyström och Ove Molander.

– Det är ett ämne som ligger i tiden och som var och en kunde upptäcka. Yttervärld­en borde fås med även i matematike­n.

Vi ville gärna erbjuda något extra också åt dem som studerar naturveten­skap. Roger Nyström lektor vid Karis-Billnäs gymnasium

 ?? FOTO: PRIVAT ?? RESOR. Under projektets gång har eleverna jobbat kring olika teman, haft expertbesö­k och gjort studiereso­r till Trondheim, Reykjavik och till München, där man besökte bland annat Deutsches Museum (bilden).
FOTO: PRIVAT RESOR. Under projektets gång har eleverna jobbat kring olika teman, haft expertbesö­k och gjort studiereso­r till Trondheim, Reykjavik och till München, där man besökte bland annat Deutsches Museum (bilden).
 ?? FOTO: AGNETA SJÖBLOM ?? AVSLUTNING­SDAGS. Matilda Berndtsson, Erika Gröning och Nicolina Rosvall, längst till höger, presentera­de det egna slutarbete­t i projektet Naturens rikedomar.
FOTO: AGNETA SJÖBLOM AVSLUTNING­SDAGS. Matilda Berndtsson, Erika Gröning och Nicolina Rosvall, längst till höger, presentera­de det egna slutarbete­t i projektet Naturens rikedomar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland