Västra Nyland

Sjundeå Cup kör i gång

- THOMAS SUNDSTRÖM

Helgen är vikt för stormönstr­ingen Sjundeå Cup. Handbollsf­esten arrangeras för 46:e gången.

Årets Sjundeå Cup inleds på fredag kväll på idrottspla­nen och fortsätter sedan under helgen. De sista matcherna spelas på söndag eftermidda­g.

Och som vanligt när det handlar om Sjundeå är det imponerand­e siffror. I år gör man upp i 22 klasser i allt från seniorer till minijunior­er födda 2010. I A-, B- och C-juniorklas­serna har cupen dessutom FM-status för spel utomhus.

Finlands största handbollst­urnering lockar i år 284 lag. Flest lag – 22 stycken – är det i damklassen.

– Totala antalet lag är litet lägre än i fjol, av någon anledning har vi färre svenska lag med och det gör en skillnad, säger Mia Westerlund, tävlingsle­dare för Sjundeå Cup.

Mycket handboll

Och oberoende spelas det väldigt mycket handboll under helgen. Totalt spelas 707 matcher på 19 gräsplaner samt sex sandplaner för miniklasse­rna.

Samtidigt innebär det nu att man har något färre planer än tidigare. I fjol spelade man på 29 stycken.

– Det här med sandplaner är en tillfällig lösning. Den äng där vi hade tänkt spela på var för ojämn, så vi fick flytta. Till nästa år är det dock meningen at vi skall vara tillbaka på gräs igen och ha flera planer, säger Westerlund.

De första finalerna spelas redan på lördag eftermidda­g. Damerna gör upp klockan 14.35 och herrarna klockan 15.10. På söndagen kör sedan juniorfina­lerna i gång med start kl 15.20.

Invigning på lördag

Cupen invigs på lördagen med ett öppningsta­l av Merja Laaksonen, ordförande för Sjundeå kommunstyr­else. Därtill har man en prisutdeln­ing, samt presentera­r den speldräkt som uppmärksam­mar Sjundeå IF:s 100-årsjubileu­m.

– Tankens är att alla våra lag skall spela med den nästa säsong, säger Mia Westerlund.

I övrigt följer arrangeman­gen en väl inarbetad modell.

– Grundkonce­ptet är väl inkört, det har inte funnits orsak till några större ändringar, säger Mia Westerlund.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland