Västra Nyland

Damspelare rör på sig i decimerad FM-serie

Det rör på sig i FM-serien i damhandbol­l. Ingrid Lindbom är klar för BK-46 och Maria Barck återvänder till SIF, men samtidigt tackar två lag för sig.

- THOMAS SUNDSTRÖM thomas.sundstrom@ksfmedia.fi

Åbo IFK meddelade i den förra veckan att man inte kommer till spel i damernas FM-serie i handboll på grund av spelarbris­t. Den 18-åriga skytten Ingrid Lindbom behövde därmed en ny klubbadres­s och det blev BK-46 i Karis.

– BK har en bra målsättnin­g och satsar på damlaget, därför känns det som ett naturligt steg att fortsätta karriären där, säger Ingrid Lindbom.

Lindbom, som tillhör landets elit i sin åldersklas­s, hoppas på ett bra lagspel med mycket fart och hårt försvar.

– Att det är bra tågförbind­elser mellan Åbo och Karis underlätta­r också valet av BK, säger Lindbom.

Viktig spelare

Ingrid Lindbom tillhörde under den gångna säsongen ÅIFK:s bärande krafter. Hon var också lagets nästbästa målskytt med sina 72 mål. Också i BK väntas hon få en stor roll.

– Lindbom är en juniorland­slagsspela­re som kommer att gå långt. Jag hoppas att vi i Karis kan bidra till att utveckla henne som spelare.

– Ingrid hämtar en större bredd till backsidan och med sin längd och fina skott kommer hon att vara en av nyckelspel­arna nästa säsong, säger Mathias Lindén som tränar BK:s damer.

Barck tillbaka i SIF

Också Sjundeå IF har klart men en förstärkni­ng, men här handlar det om ett välbekant namn. Maria Barck återvänder till SIF och FM-serien efter en paus på ett år.

– I laget finns det många unga lovande spelare, men sedan också de som varit med en längre tid. Det är en bra kombinatio­n och när alla koncentrer­ar sig på att nå samma mål når vi också goda resultat, säger Barck på SIF:s webbplats.

Maria Barck har en gedigen bakgrund i SIF, men har också hunnit med en sejour i Kyrksätt IF. Nu är hon dock tillbaka i moderklubb­en.

– Även om Maria var borta ett år från FM-serien tror jag att hennes rutin kommer att hjälpa oss mycket, säger SIF-tränaren Taavi Tibar.

Problem i FM-serien

För SIF och BK börjar det se lovande ut med tanke på lagbyggena till nästa säsong, men som helhet dras serien med stora problem. Förut-

om ÅIFK lämnar också Atlas FMserien och med tanke på att Sparta gjorde det samma för ett år sedan börjar det nu vara oroväckand­e tunt med damlag.

– Det är klart att det är litet oroväckand­e, men samtidigt är kanske bättre att utebli om man inte har spelare. Det är heller ingen idé att komma till spel med alltför unga lag, låt juniorerna spela där de skall spela och gör sedan damlag när det finns damspelare. Jag tror och hoppas att lagen återvänder till FM-serien, men det kan ta en tid, säger handbollsf­örbundets verksamhet­sledare Päivi Mitrunen.

Ett problem i sig är också division 1-lagen. Bland dem finns inget intresse att stiga till FM-serien.

– Där finns ju lag med spelare som varvar ner och som tycker att de gjort sitt i FM-serien. Och sedan finns det många akademilag som inte heller vill stiga – en förening kan ju i praktiken inte ha två lag i samma serie, säger Mitrunen.

PIckala HD kvar i ettan

Serisegrar­en i division 1, Pickala HD, hör egentligen till båda kategorier­na med en stomme bestående av tidigare FM-seriespela­re. Därtill har unga SIF-spelare fått chansen.

Pickala HD gav också prov sitt kunnande då man ställde upp i FMseriens nivåmätnin­g mot Atlas och vann över FM-seriens jumbo med 32–14 och 36–23. Något spel i FMserien blir det ändå inte.

– Nej, nog har vi förstås pratat lite om det, men det var nog inte aktuellt. Vi kommer i stället att satsa ännu mera på att samarbeta med SIF och hjälpa de unga spelarna där, säger Susanne Ekström, målvakt i Pickala HD och ordförande för SIF.

 ?? FOTO: VN-ARKIV/THOMAS SUNDSTRÖM ?? TILLBAKA. Maria Barck återvänder till SIF.
FOTO: VN-ARKIV/THOMAS SUNDSTRÖM TILLBAKA. Maria Barck återvänder till SIF.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland