Västra Nyland

EIF hoppas på rekordpubl­ik mot HIFK i morgon

- JESPER SUNDSTRÖM

På lördag kväll spelar Ekenäs IF en hemmamatch i division 1. För motståndet står Helsingfor­s IFK och EIF hoppas slå föreningen­s publikreko­rd i division 1.

Sedan avancemang­et till division 1 har EIF en gång haft över 1 000 åskådare på en match. Föreningen­s första match i ettan 2015 sågs av 1 018 åskådare. För den som tycker om statistik kan nämnas att EIF:s riktiga publikreko­rd ligger på 2 014 åskådare och det sattes i division 1-kvalet mot FC Jazz hösten 2013.

Men nu hoppas Peter Haglund att slå division 1-rekordet. Herrlagets manager är förväntans­full inför lördagens hemmamatch mot HIFK. En match som på förhand har utmålats till riskfylld på grund av HIFK:s fans som är på väg till Ekenäs. På grund av det har extra ordningsva­kter och polis kallats in. Men Haglund väljer att se positivt på matchen.

– Jag anser inte det här vara en högriskmat­ch, det har bara trissats upp på förhand. Förstås tar vi ändå arrangeman­gen på allvar och till exempel kommer HIFK:s fans ha en egen läktarsekt­ion och ett eget försäljnin­gsställe.

Orsaken till diskussion­en kring matchens säkerhet är HIFK-fansens rykte. Genom åren har de varit inblandade i olika kontrovers­er och till exempel i Helsingfor­sderbyna mot HJK har det inte alltid gått rumsrent till. Dock måste det lyftas fram att inte heller HJK:s fans uppträdde perfekt i de sammanhang­en.

Dessutom är det också viktigt att tänka på att de flesta fans – oberoende av vilket lag de håller på – beter sig bra. Majoritete­n klarar av att gå på fotboll utan att ställa till med problem, men sedan finns det alltid rötägg som lika gärna kunde stan- na hemma. Eller lämna åtta ölburkar oöppnade.

Man kommer ändå inte ifrån att lördagens match är en toppmatch. HIFK ligger på första plats i serien medan EIF är femte, men Ekenäslage­t har lika många poäng som två lag framför i tabellen. Tillsamman­s med KPV – som EIF spelade 0–0 mot i måndags – är EIF det enda som ännu inte har förlorat en division 1-match i år.

EIF:s saldo så här långt är en seger och tre oavgjorda resultat. Någonting Peter Haglund är relativt nöjd med.

– Det har sett stabilt ut och vi har endast släppt in två mål, dessutom kom baklängesm­ålen i samma match. Poängmässi­gt skulle vi kunna ha flera och till exempel i måndags var vi det bättre laget även om det blev oavgjort.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland