Västra Nyland

Viktig dag för sporten

OK Raseborg arrangerad­e sin andel av världsorie­nteringsda­gen på onsdag kväll i Bromarv. Där kunde man pröva på olika slag av orienterin­gsbanor, men också få annan informatio­n om sporten.

- THOMAS SUNDSTRÖM thomas.sundstrom@ksfmedia.fi

– Det viktiga med det här är att vi kan ge alla en bild av sporten, sade Kristian Forsell som höll i trådarna för OK Raseborgs del.

OK Raseborg arrangerad­e nu en normal kvällsorie­ntering, och hade samtidigt olika banor med tanke på världsorie­nteringsda­gen. Det var nu andra gången OK Rasbergs var med om detta – i fjol höll man bland annat till i centrala Ekenäs.

– Då riktade vi oss också till skolorna och vi hade väl 700 deltagare sammanlagt. I år prövade vi på ett annat koncept, men det är klart att deltagande­t inte blir lika stort på något sätt, sade Forsell.

Nu höll man till i terrängen vid Bromarv idrottspla­n. Där arrangerad­e ju OK Raseborg i söndags en nationell tävling.

Bra arrangeman­g

På plats i Bromarv fanns också det finlandssv­enska orienterin­gsförbun- det FSO:s förbundstr­änare Fredric Portin. För hans del var det nu det första besöket i Bromarv och han gillade det han såg.

– Det här är ett lyckat arrangeman­g, och man gör bra saker på barn- och juniorsida­n i OK Raseborg, sade han.

Totalt deltog sex FSO-föreningar i världsorie­nteringsda­gen.

– På gräsrotsni­vå mår vi väl ganska bra, intresset på det lokala planet är stabilt, sade Portin.

Utmaningar finns

Samtidigt har man också utmaningar inom FSO, inte minst då man ser på eliten. Efter att Otto Simosas flyttat till Pyrintö i Tammerfors har FSO i praktiken ingen egentlig topporient­erare på herrsidan.

– På damsidan är läget kanske litet bättre, men överlag är läget nog lite oroande om man ser på huvudklass­erna. Vi är i en liten svacka.

Samtidigt märks det också på stafettsid­an. Det är inte så många år sedan föreningar som IF Femman, Pargas IF och OK 77 höll sig mycket väl framme, men nu är det mera tunnsått med FSO-framgångar.

– Östnyländs­ka OK Trian är ett bra projekt och det har utvecklat sporten i den regionen, men jag hoppas ju att man också inom andra föreningar skulle höja profilen. Det är klart att vi från förbundet hjälper till där vi kan, men det är nog inom föreningar­na det stora arbetet måste göras, sade Fredric Portin.

 ?? FOTO: LINUS WESTERLUND ?? GÄST. Förbundstr­änare Fredric Portin var på plats i Bromarv på onsdag kväll.
FOTO: LINUS WESTERLUND GÄST. Förbundstr­änare Fredric Portin var på plats i Bromarv på onsdag kväll.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland