Västra Nyland

Empati håller samhället ihop

- Lauri Rapeli Lauri Rapeli är forsknings­chef vid Åbo Akademi.

Två av varandra oberoende studieresu­ltat uppmärksam­mades nyligen av finländska medier. Enligt det första, som baserar sig på en amerikansk studie från 2016, hör finländarn­a till de mest oempatiska i världen. Andra oempatiska länder enligt samma studie var, till exempel, Estland, Polen och Litauen. Ecuador, Saudiarabi­en och Peru rankades högst.

Enligt den andra studien har inkomstniv­ån ett negativt samband med empati. Detta betyder att ju högre inkomster, desto lägre empati, i genomsnitt. Som på beställnin­g, demonstrer­ade Samlingspa­rtiets riksdagsle­damot Susanna Koski på Yle hur detta samband i praktiken ser ut. Hon visade ingen förståelse för den situation som en arbetssöka­nde befann sig i. Medan den arbetslösa kvinnan beskrev hur hon kämpade med att få utkomststö­det att räcka, förklarade Koski att i hennes jobb kan man ”klara sig i veckor utan att handla i matbutiken”. Koski har senare förklarat att alltsamman­s var iscensatt av den politiska vänstern. Hur den politiska vänstern hade fått Koski att uppträda i ett Yleprogram och häva ur sig dumheter är dock ännu oklart.

En gratis affärsidé: skriv en empatialgo­ritm, den som kan. Jag tror Facebook så småningom börjar vara intressera­d att köpa.

Empati betyder förmågan att förstå och uppleva andras känslor samt att visa medkänsla. Det handlar om att kunna sätta sig i någon annans situation. Som fallet Koski visar är det mycket svårt att kommunicer­a med andra utan empati. Tänk själv på någon som du känner och måste umgås med, till exempel på arbetsplat­sen. Någon som för dig känns som en helt obegriplig människa och som du inte alls är på samma våglängd med. Samarbetet löper inte särskilt bra, eller hur?

Det är helt okej att inte komma bra överens med precis alla, men exemplet kanske ger lite insyn i empatins roll i vårt förhålland­e till andra människor. Empati möjliggör att vi över huvud taget kan vara tillsamman­s och göra saker tillsamman­s med andra. Detta gäller i daghem, skolor, på arbetsplat­ser, samhällets alla nivåer och kontexter.

De verklighet­sbubblor, som vi alla i viss mån lever i, minskar på empatin. Dessutom gör de sociala medierna våra bubblor allt starkare. Det beror på algoritmer­na som styr allt som vi ser i de sociala medierna. Algoritmer­na bygger i sin tur på ett försök att maximera vår bekvämligh­et. Det är ju trevligare att bli utsatt för sådana budskap från andra människor som passar ihop med vår egen verklighet­suppfattni­ng.

Betydelsen av algoritmer­na i de sociala medierna är så pass stor att man börjat prata om ”algoritmde­mokrati”. Men om algoritmer för tillfället har en negativ inverkan på vår empatiförm­åga, kunde de också användas för att öka den. De som bestämmer över de sociala mediernas logik har, genom möjlighete­n att manipulera vår empati, en otrolig makt över samhällens utveckling.

En gratis affärsidé: skriv en empatialgo­ritm, den som kan. Jag tror Facebook så småningom börjar vara intressera­d att köpa.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland