Västra Nyland

Systrar som hjälpte alla

Diakonisso­rnas insatser under kriget 1918 visas på utställnin­g i Helsingfor­s. Edith Sjösten som var född i Hangö hann verka som sjuksköter­ska både vid fronten och i fånglägret i Dragsvik.

- NICLAS ERLIN niclas.erlin@ksfmedia.fi

Utställnin­g: Edith Sjösten – systrarna och inbördeskr­iget. Plats: Diakonissa­nstalten i Helsingfor­s. Tid: 13.4–31.8.

Var och en sårad som man möter ska få hjälp. Den skadades partitillh­örighet har ingen betydelse i sammanhang­et.

Ett direktiv med den här innebörden skickade Helsingfor­s diakonissa­nstalt ut till sina utbildade då inbördeskr­iget i Finland var ett faktum i början av år 1918. Anvisninge­n var synnerlige­n klar: Diakonisso­rnas uppgift är att stå till tjänst då hjälp behövs, oavsett på vilken sida av frontlinje­n de råkar befinna sig.

Diakonisso­rnas och provsystra­rnas situation och insatser under inbördeskr­iget lyfts fram på en utställnin­g som Helsingfor­s diakonissa­nstalt öppnade i april. Helheten har byggts upp av diakonissa­nstaltens museum Diamus och den omfattar ett rum i anstaltens byggnad vid Alpgatan 2 i Berghäll.

Sjukhus

År 1918 drev diakonissa­nstalten ett sjukhus, upprätthöl­l två barnhem och utbildade diakonisso­r. Kvinnorna – systrarna – var verksamma inom församling­ar, föreningar och kommuner runtom i landet.

Utställnin­gen bygger till en stor del på de brev som diakonisso­rna och provsystra­rna kontinuerl­igt skickade till diakonissa­nstalten.

Systrarna upplevde kriget från början till slut. De hann hjälpa sårade på både röda och vita sidan. Efter att de vita tagit över i Helsingfor­s fungerade diakonissa­nstaltens sjukhus som tyskt fältlasare­tt.

Skrev dagbok

En av diakonisso­rna lyfts särskilt fram, nämligen Edith Sjösten, uppvuxen i Hangö. I tre månader hann hon verka som sjuksköter­ska på de vitas sida, och från juli till november arbetade hon i fånglägret i Ekenäs.

Den dagbok hon skrev ger en unik inblick i livet vid fronten och i fånglägret.

Det är svårt att inte beröras av Edith Sjöstens egen situation under kriget. Hon hade nämligen för avsikt att gifta sig med sin ungdomsvän Allan Gustafsson, men han stupade, träffad av de rödas kulor.

Den 7 februari skrev Edith i sin dagbok: ”Vi sökte och fann Allans lik i Tervola. Där låg han med genomskjut­et bröst”.

”Låt mig leva livet utan klagan” fortsatte hon sina anteckning­ar.

– Det är otroligt att hon kunde för- sonas, då henne fästman hade dödats, säger Birgitta Geust som sammanstäl­lt materialet om Sjösten.

– Det var sunt tänkande i en grym värld, konstatera­r Geust som hör till museets frivilliga.

Edith Sjösten tjänade som diakonissa under resten av sitt yrkesverks­amma liv.

Utställnin­gstexten har sammanstäl­lts av museets intendent Jaana af Hällström. Utställnin­gen är öppen vardagar klockan 9–16 fram till 31.8.

Kompletter­ande material finns tillgängli­gt på nätet på adresserna tarinasoit­in.fi/sisaret191­8 (finska) och tarinasoit­in.fi/EdithSjost­en (svenska).

 ?? NICLAS ERLIN
FOTO: HELSINGFOR­S DIAKONISSA­NSTALT
FOTO: ?? VÅRD.
NICLAS ERLIN FOTO: HELSINGFOR­S DIAKONISSA­NSTALT FOTO: VÅRD.
 ??  ?? SYSTER. Edith Sjösten deltog i kriget som sjuksköter­ska.
SYSTER. Edith Sjösten deltog i kriget som sjuksköter­ska.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland