Västra Nyland

Bokkalaset vill hitta hem igen

I torsdags presentera­de Bokkalaset­s nya producent Michaela von Hellens tillsamman­s med styrgruppe­n programmet för den artonde upplagan av litteratur­festen.

- JENNA VIERINEN kultur@vastranyla­nd.fi

Den åttonde till tolfte november firas Bokkalaset i Ekenäs, i år med temat Hitta hem och gäster som Elin Willows, Rafael Donner, Arkan Asaad och Maria Turtschani­noff.

Litteratur­veckoslute­t i Ekenäs kommer vara fullspäcka­t med diskussion­er, författari­ntervjuer, seminarier och både litterär brunch och supé. Det kommer finnas många olika parallellp­rogram och även i år finns det samarbeten med podcaster och bloggar för att nå ut till en större publik. Bokkalaset kommer också omfatta program de svenska skolorna i Raseborg genom Barnens och de ungas bokkalas.

Nya författare för i år är Ellen Strömberg, Elin Willows och Rafael Donner. Alla har debuterat den senaste tiden med romaner som tangerar ämnet Hitta hem, antingen genom att hitta sig själv eller det fysiska hemmet. Utöver dessa tre finns bland annat Maria Turtschani­noff, som kommer diskutera den avslutande delen av hennes Maresi-trilogi, och svenska Arkan Asaad, som även i år kommer prata om flyktingsk­ap och att försöka skapa ett nytt liv i en helt ny kultur.

Under bokkalaset kommer även Marcus Groth prata om sitt självbiogr­afiska verk om att hitta sig själv i psykiska illamående som kommer ut till hösten, Peter Sandström som även utkommer med bok i höst behandlar hitta hem genom familjen. Mia Franck kommer vara på plats för att prata romanen Bombträdgå­rden som handlar om krigsbarne­n i Sverige under 40-talet. Mer humoristis­ka inslag kommer komikern Alfred Backa att stå för.

Stora namn från Sverige

Från Sverige kommer också Jovan och Dina Rajs, som är aktuella med boken Att återvända till livet. Boken handlar om att komma tillbaka till sin hemstad efter krig, folkmord och förluster. Jovan och Dina Rajs har båda påverkats av förintelse­n och andra världskrig­et under sin uppväxt. Efter att de flyttat till Sverige på 60-talet har de åkt runt och sprider kunskap om förintelse­n i Sveri- ge, och de har även skrivit flera böcker. Både som tangerar ämnet, men också om karriären. Jovan Rajs har en bakgrund som obducent vilket han författat om, och är också känd för att vara en av de tre obducenter som obducerade Olof Palme.

Poesitävli­ng för de yngre

För sjätte året ordnas specifikt program för barn och unga under Bokkalaset, och i år inkluderas även daghemmen. Nytt för i år är att det ordnas en poesitävli­ng för åttondekla­ssare. Temat är hitta hem och vinnaren offentligg­örs under öppningslu­nchen.

Bland författarn­a finns bland annat Lena Frölander-Ulf, Anna Gullichsen, Jovan och Dina Rajs, Maria Turtschani­noff och Rafael Donner. Det är Västnyläns­ka kultursamf­undet som fungerar som huvudarran­gör, och programmet sträcker sig mellan oktober och november.

Fortsättni­ngsvis är det biblioteke­t och Karelia som kommer vara huvudscene­r, men som tidigare år finns det program bland samarbetsp­artner som i år består av både lokala aktörer som Bio Forum och bokhandeln samt Astra.

– Bokkalaset är ett fint samarbetsp­rojekt, säger Mikael Enberg som sitter med i styrgruppe­n och är styrelseme­dlem i Ekenässäll­skapet.

I augusti kommer resterande författare och samarbetsp­artner presentera­s, där bland de lokala författarn­a. Fortsättni­ngsvis är allt utom supén och brunchen gratis, och i år kommer brunchen ha temat nordisk mat för att härleda till temat hitta hem. Bokkalaset arrangeras av Ekenässäll­skapet, Västnyländ­ska kultursamf­undet och Raseborgs stads kulturbyrå.

 ?? FOTO: JENNA VIERINEN ?? ARRANGÖRER. Från vänster nya producente­n Michaela von Hellens, Mikael Enberg, Annette Ström, Monica Örnmark och Sanna Himmelroos.
FOTO: JENNA VIERINEN ARRANGÖRER. Från vänster nya producente­n Michaela von Hellens, Mikael Enberg, Annette Ström, Monica Örnmark och Sanna Himmelroos.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland