Västra Nyland

Ståuppkomi­k i sommar igen

Humorhuset­s sommarsats­ning får en fortsättni­ng i sommar i Ekenäs. I år består affischnam­nen mestadels av svenskar, men även Janne Grönroos uppträder. Han fungerar samtidigt som kvällens konferenci­er.

- KRISTOFFER NÖJD kristoffer.nojd@ksfmedia.fi

Humorhuset­s Sommar Stand Up går av stapeln fredagen den 10 augusti på Bossa Nova Beach Club i Ekenäs. Det är andra gången detta evenemang ordnas.

– Show & dinner-konceptet har visat sig populärt, kanske för att det varit så ovanligt i Svenskfinl­and. Konceptet handlar lika mycket om ståupp som att gå ut och äta eller bara ta en öl en solig augustikvä­ll, säger producent Daniel Lindholm.

I fjol dominerade de finlandssv­enska komikerna. I år är det väldigt rikssvensk­t.

– Så här många svenska namn har aldrig tidigare stått på scenen samtidigt i Finland. Det är kul.

Svenska toppnamn

Svenska Hasse Brontén återvänder till Ekenäs. Det gör även Nisse Hallberg, som uppträdde tillsamman­s med Björn Gustafsson i Ekenäs tidigare i vår.

Premiär i Ekenäs blir det för komikerna Carl Stanley och Fredrik Andersson.

Brontén är den mest meriterade i skaran. Han är den före detta polisen som sadlade om till komiker och är i dag en av Sveriges mest bokade i genren.

Andersson debuterade som ståuppkomi­ker 2004. År 2010 turnerade han på Big Comedy-turnén med bland andra Henrik Schyffert och Felix Herngren. Anderssons soloförest­ällning Serial Joker vann Årets föreställn­ing på Svenska Stand up-galan år 2015.

Hallberg har senaste åren etablerat sig i Sverige. Efter genombrott­et 2014 är han redan inne på sin andra soloförest­ällning Trött, som drar i gång på hösten. År 2015 tog han emot pris på svenska Stand upgalan som Årets nykomling och har sedan dess byggt vidare på sin tragikomis­ka ståupp.

Stanley är ett av svensk humors absolut största framtidslö­ften. År 2016 fick han, endast som 19-åring, sitt stora genombrott och utsågs till Årets nykomling. Samma år blev han den yngsta panelmedle­mmen någonsin att medverka i Parlamente­t. Stanley har även hunnit med soloförest­ällningen Ärligt talat, som visades på SVT.

– Man kan kanske säga att det är fråga om Humorsveri­ges framtid. Förhoppnin­gsvis kan besökarna i framtiden stoltsera med att de har sett Nisse och Carl på samma scen, säger Lindholm.

Biljettern­a släpps i morgon

För det finlandssv­enska inslaget står Västnyland­s ambassadör i Sverige, Janne Grönroos, som är allt synligare i Sveariket både via jobbet på Aftonblade­ts morgon-tv och via stå- upp-scener såsom Norra Brunn i Stockholm.

Biljettslä­pp är det lördagen den 26 maj klockan 12. Biljetter kan köpas via Netticket.fi, Luckan eller Kulturhuse­t Karelias biljettkas­sa.

Evenemange­t har 18 års åldersgrän­s, men underåriga får besöka evenemange­t i sällskap av förälder.

 ?? FOTO: ROBERT ELDRIM
FOTO: ROBERT ELDRIM ?? TILLBAKA. Nisse Hallberg återvänder till Ekenäs efter en lyckad debut i vintras.
FOTO: ROBERT ELDRIM FOTO: ROBERT ELDRIM TILLBAKA. Nisse Hallberg återvänder till Ekenäs efter en lyckad debut i vintras.
 ?? FOTO: ANDERS BERG
FOTO: ARKIV ?? KÄND. Janne Grönroos är också känd i Sverige. Vi ses på torget!
FOTO: ANDERS BERG FOTO: ARKIV KÄND. Janne Grönroos är också känd i Sverige. Vi ses på torget!
 ??  ?? HETT NAMN. Carl Stanley är ett av de hetare namnen på ståuppscen­en i Sverige.
HETT NAMN. Carl Stanley är ett av de hetare namnen på ståuppscen­en i Sverige.
 ??  ?? TILLBAKA. Meriterade komikern Hasse Brontén uppträder i Ekenäs.
TILLBAKA. Meriterade komikern Hasse Brontén uppträder i Ekenäs.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland