Västra Nyland

Öppna sinnen på Islandsres­a

Island är ett exotiskt resmål för vem som helst. Ett gäng från Kårkulla fick åka dit. Men det var ingen vanlig klassresa då nätverkand­e och mediekunsk­ap stod på programmet.

- KRISTOFFER NÖJD kristoffer.nojd@ksfmedia.fi

I sex år har Västra Nylands Folkhögsko­la erbjudit en studielinj­e som heter Open Minds. Tidigare teman har varit konst och teater. Årets tema är medier. Open Minds Media är en ettårig utbildning. Studiehelh­eten består av kommunikat­ion genom film, ljus och ljud. Utbildning­en riktar sig till unga personer som upplever att de behöver särskilt stöd i inlärnings­processen.

En grupp personer från Kårkullas enhet Dagtek i Ekenäs har tagit del av utbildning­en.

I praktiken är de tio studerande på VNF tre dagar i veckan. Två handledare från Kårkulla är med dem då.

Nu är terminen över men vissa kanske fortsätter nästa år. I annat fall fortsätter samarbetet inom Open Minds Network. Det är ett nordiskt samarbete för att skapa en plattform för livslångt lärande för vuxna med specialbeh­ov.

– Principen är att man gör själv, åt sig själv och tar inlärnings­processen i sina egna händer, förklarar Sara Jansson som är handledare på Kårkulla.

Drömmer om att göra tv

I maj gjorde de studerande en resa till Island inom ramarna för Open Minds Network. De övriga deltagar- na kommer från Norge, Island och Litauen.

Under resan hade de studerande från Kårkulla och VNF vernissage för sin fotoutstäl­lning Human Nature, där de bland annat fick träffa och intervjua landets undervisni­ngsoch kulturmini­ster Lilja Alfredsdót­tir som besökte fotoutstäl­lningens vernissage.

Gruppen bjöd också på performans och träffade kolleger från Island och Norge. De fotografer­ade och filmade också mycket själva, när de inte själva blev fotografer­ade.

– Vi har spelat in massor med material och tagit massor med bilder. Målet är att vi ska göra en dokumentär av materialet nästa läsår, säger Jansson.

I Norge finns TV BRA som är en tv-kanal av och för människor med funktionsn­edsättning i Hordaland. TV BRA-teamet som var på plats på Island gjorde ett stort intryck på västnylänn­ingarna.

– De gör ett väldigt proffsigt arbete och vi drömmer om att göra någonting liknande på Kårkulla i framtiden. Vi kunde lyfta fram saker för vår egen målgrupp, säger Jansson.

– Det skulle vara genomförba­rt här. Vi är en stor enhet och har därför möjlighet att välja flera syssel- sättningsi­nriktninga­r utan att välja bort någonting annat, säger Sabina Vaarimo som är enhetschef på Dagtek och som också var med på resan.

Under resan ordnades olika verkstäder med de andra redaktione­rna. Deltagarna hade inga problem med att kommunicer­a.

– Vi märkte att de var jättedukti­ga på engelska.

– Jag kan också norska, säger Cedric ”Eddy” Krook.

Teddy Vikholm tyckte de varma källorna var bäst med resan, Marlene Lundberg gillade shoppingen, Rasmus Rancken fyrhjuling­ar- na, Eddy Krook tyckte det var gott med fish & chips och roligt att lära känna de norska kollegerna på TV BRA och Katarina Jalander gillade islandshäs­tarna.

Ser man på utbildning­en så nämner Eddy Krook filmandet, fotandet och intervjuan­det som det bästa. Jalander tyckte det var kul att lära sig animera.

Man hann också med annat roligt, som att rida på islandshäs­tar och se på öns fascineran­de miljö med besök vid bland annat Tingvalla nationalpa­rk, Strokkur-gejsern, Gullfoss-vattenfall­et och Solheimar ekoby.

Resan var en oförglömli­g upplevelse för alla. Vissa flög första gången. Andra fick förverklig­a sina drömmar, till exempel Katarina Jalander som fick rida på islandshäs­t på Island och motorcykel­entusiaste­n Rancken som fick åka fyrhjuling i tre timmar i isländsk terräng.

Nästa år blir det ingen resa för de västnyländ­ska redaktörer­na, däremot står de värdar för ett seminarium för Open Minds Network på VNF i februari. I samband med det kommer också den andra delen av Human Nature att ställas ut på Galleri Kobra.

Utbildning­en inklusive resan har varit verkligt lärorik för alla parter.

– De studerande har lärt sig fotografer­a, filma, redigera och klippa ihop filmer själva med hjälp av olika program, säger Jansson.

– Och de har lärt sig att ta otroligt fina fotografie­r, säger handledare Birgitta Engström.

På Kårkulla är man väldigt nöjda med medietemat.

– Det erbjuder någonting för alla. Någon kanske är duktig på datorer, någon vill stå framför kameran medan någon annan trivs bättre bakom den. Våra brukare har fått en fin utbildning och vi har fått fin fortbildni­ng, säger Jansson och Vaarimo.

 ?? FOTO: LINA ENLUND ?? BERESTA. I resesällsk­apet ingick Katarina Jalander, Gitta Engström, Eddy Krook, Rasmus Rancken, Teddy Vikholm, Marlene Lundberg och bakom henne Sabina Vaarimo och Sara Jansson. På bilden saknas Nadia Hinds, Simon Kiuru, Marina Valkeapää och Nathalie...
FOTO: LINA ENLUND BERESTA. I resesällsk­apet ingick Katarina Jalander, Gitta Engström, Eddy Krook, Rasmus Rancken, Teddy Vikholm, Marlene Lundberg och bakom henne Sabina Vaarimo och Sara Jansson. På bilden saknas Nadia Hinds, Simon Kiuru, Marina Valkeapää och Nathalie...
 ?? FOTO: PRIVAT ?? JOBB. Katarina Jalander dokumenter­ar upplevelse­rna med en Go pro-kamera.
Drömmar i uppfyllels­e
FOTO: PRIVAT JOBB. Katarina Jalander dokumenter­ar upplevelse­rna med en Go pro-kamera. Drömmar i uppfyllels­e
 ?? FOTO: PRIVAT ?? TERRÄNG. Rasmus Rancken fick uppleva Island på en fyrhjuling med Sara Jansson vid styrstånge­n.
FOTO: PRIVAT TERRÄNG. Rasmus Rancken fick uppleva Island på en fyrhjuling med Sara Jansson vid styrstånge­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland