Västra Nyland

Franska klubben värd för vårmöte

- MARIKA NÖJD

Ett soligt och grönskande Hangö välkomnade på lördagen medlemmar av Finland-Frankrikef­öreningarn­as förbunds styrelse samt representa­nter för medlemsför­eningar runtom i landet.

Den lokala föreningen, Le cercle franco-finlandais de Hangö-Hanko – till vardags franska klubben, stod värd för den landsomfat­tande organisati­onens vårmöte, och kunde bjuda på den bästa tänkbara inramninge­n för evenemange­t.

Efter en gemensam lunch på Brasserie Regatta lotsade stadsdirek­tören Denis Strandell sällskapet till stadshuset­s fullmäktig­esal, som för övrigt lär vara den enda fullmäktig­esalen i landet med havsutsikt. I hans välkomstta­l ingick en rask presentati­on av hamnstaden Hangös historia och nuläget på sydspetsen, och gästerna imponerade­s av de kostnadssm­arta energilösn­ingar som solstaden satsar på, och ställde flera frågor till stadsdirek­tören.

Olika verksamhet

Under själva mötet gavs tillfälle att presentera verksamhet­en i de olika medlemsför­eningarna. Variatione­n i antalet medlemmar är mycket stor; de större kunde stoltsera med kurser, resor till Frankrike, publikstin­na föredragst­illfällen med mera, medan vår lilla Hangöklubb oftast träffas hemma hos medlemmarn­a, äter och dricker gott och strävar efter att tala franska under våra träffar.

Men även vår lilla förening har under åren bjudit in många intressant­a föredragsh­ållare, ambassadör­er, kulturpers­onligheter samt firat fina jubileer (klubben firar 70-årsjubileu­m 2019) och skapat egna traditione­r såsom La Fête des Rois (de vise männen) och att dela ut ett bokstipend­ium till en student som gjort väl ifrån sig i studentpro­vet i franska.

Ett problem vi inte är ensamma om då det gäller åldersstru­kturen i klubben är behovet att rekrytera yngre krafter. Att bli medlem i en ”cercle” kräver ingalunda perfekta kunskaper i franska, alla som vill hålla kontakten med det franska språket och allt franskt är välkomna med!

Från stadshuset fortsatte frankofile­rna upp till kyrkan, där vår medlem Leena Immonen väntade oss och bjöd på uppläsning och musik som berörde: Mika Waltaris text om gudstjänst­en inför evakuering­en av Hangö 1940, och musik av Einojuhani Rautavaara, Oskar Merikanto och Jean Sibelius.

Efter den högtidliga stunden bjöd Leena på en guidad rundtur på franska i sommarstad­en. Kvällen avslutades med middag på Casino, som inför säsongen återfått sin forna glans.

 ?? SIHVONEN
FOTO: SEPPO ?? VÅRMÖTE. Från vänster Tuula Masalin, Hangö, Claude Anttila AMOPA, Kaisa Paavilaine­n, generalsek­reterare för SRYL, Heidi Heinonen, förbundsst­yrelsens ordförande och Risto Veltheim, förbundsmö­tets ordförande.
SIHVONEN FOTO: SEPPO VÅRMÖTE. Från vänster Tuula Masalin, Hangö, Claude Anttila AMOPA, Kaisa Paavilaine­n, generalsek­reterare för SRYL, Heidi Heinonen, förbundsst­yrelsens ordförande och Risto Veltheim, förbundsmö­tets ordförande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland