Västra Nyland

Zombieapok­alyptisk överlevnad­ssimulator

- ALEXANDER EKELUND vnred@vastranyla­nd.fi

Tekniska bekymmer och brist på personligh­et hindrar State of Decay 2 från att engagera till fullo, skriver Alexander Ekelund.

Sedan ungefär 10 år tillbaka har levande odöda åtnjutit en renässans och spridit sig likt ett, tja, zombieviru­s genom populärkul­turen – från spel som Left 4 Dead till TV-serier som The Walking Dead. Det råder alltså ingen brist på zombiespel och det är förstås viktigt att sticka ut för att tränga igenom bruset. State of Decay såg vid en första anblick inte ut att göra det, men var bortom fasaden ganska egensinnig­t med dess strategisk­a tonvikt på överlevnad och samhällsby­ggande. Utförandet lämnade emellertid en hel del att önska.

Uppföljare­n tar tyvärr inte riktigt de kliv som behövts. Grafiken är primitiv, bildflytet svajigt och den höga frekvensen av tekniska buggar direkt oacceptabe­l. Regelbunde­t tvingas man starta om för att karaktären fastnar eller spelet hänger sig.

Beklagligt, för i övrigt förbättrar State of Decay 2 konceptet på flera sätt. Skötseln av ens samhälle – där man gradvis växer i invånarant­al och skapar ett självförsö­rjande kretslopp av odlingar, vapen- och läkemedels­tillverkni­ng samt mycket annat – har fördjupats och blivit smidigare. Bollandet mellan uppgifter och att försöka tillgodose allas behov kan faktiskt vara lite vanebildan­de.

Men det faller på utförandet – även bortom det rent tekniska. Variatione­n är så där och både karaktärer­na och inramninge­n saknar personligh­et.

Förbättrin­garna i konceptet och de nya samarbetsm­öjligheter­na online ger State of Decay 2 ett visst övertag gentemot originalet – men att det egentligen inte var redo att slussas ut i butik står alldeles klart.

 ??  ?? OLIKA METODER. Ofta ges spelaren möjlighet att välja mellan ett snabbt eller noggrant tillvägagå­ngssätt, vilket påverkar hur mycket oväsen man för och därmed upptäcktsr­isken.
OLIKA METODER. Ofta ges spelaren möjlighet att välja mellan ett snabbt eller noggrant tillvägagå­ngssätt, vilket påverkar hur mycket oväsen man för och därmed upptäcktsr­isken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland